David je šlechetný, protože se modlí

24.6.2020 

Vatikán. Středeční katechezi pronesl papež v přímém přenosu ze soukromé knihovny Apoštolského paláce. Zahájena byla čtením ze žalmu (Žl 18,2-3.29.33), o kterém se v úvodu praví, že jej zpíval Hospodinův služebník David, když jej Hospodin vysvobodil z moci všech nepřátel. Osmá část katechezí, které papež věnuje modlitbě, pojednávala právě o modlitbě krále Davida. Svoji promluvu zakončil slovy:

David, který zakusil samotu, ve skutečnosti nikdy nebyl osamocen! A to je podstatná moc modlitby v každém, kdo jí ve svém životě dává prostor. Modlitba zušlechťuje a David je šlechetný, protože se modlí. Když se stane vrahem, modlí se, a díky modlitbě se mu opět vrátí šlechetnost. Modlitba je s to zajišťovat vztah s Bohem, který je člověku opravdovým Druhem na cestě, uprostřed tisícera životních strastí, v dobrém i zlém. Vždycky však modlitba. Děkuji, Pane. Bojím se, Pane. Pomoz, Pane. Odpusť, Pane. Velká je Davidova důvěra, když prchá před pronásledováním, ale nedovolí, aby se jej někdo zastával: „Když mne Bůh pokořil, ví proč.“ Ušlechtilost modlitby nás ponechává v rukou Božích. Tyto ruce probodené láskou jsou jediné bezpečné ruce, které máme.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy KATECHEZE je ZDE

Na závěr virtuální generální audience v knihovně Apoštolského paláce připomněl Petrův nástupce dnešní liturgickou slavnost Narození svatého Jana Křtitele.

Učme se od Ježíšova Předchůdce schopnosti odvážně dosvědčovat evangelium, nehledě na svoje rozdíly, zachovávaje svornost a přátelství, jež jsou základem věrohodnosti každého poselství víry.

Po společné modlitbě Otče náš papež všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.