Biskup Hinder: Není jak doručit pomoc

27.6.2020 

Jemen. Aktéři války v Jemenu, ať již vnitřní nebo zahraniční, si musejí uvědomit kritickou situaci obyvatel této země. Bez návratu alespoň minimální bezpečnosti se humanitární pomoc k lidem vůbec nedostane, říká biskup Paul Hinder, apoštolský vikář pro Jižní Arábii.

V rozhovoru pro náš rozhlas potvrzuje zprávy údaje posledního raportu OSN ohledně Jemenu. Vyplývá z něj, že právě v této zemi probíhá nejtěžší humanitární krize na světě. Konflikt způsobil naprostý rozklad hospodářství, ceny potravin jen za poslední dva týdny vzrostly o 10-20%. Pomoc z venku se do země nestane a 2 milion dětí trpí podvýživou. Smutná prognóza tvrdí, že do konce roku zemře více než šest a půl tisíce dětí mladších pěti let.

Biskup Hinder tragické bilance potvrzuje, ale obrací pozornost také k tomu, o čem raport OSN nemluví. Problémem Jemenu podle něj není nedostatek humanitární pomoci, ale nemožnost jejího doručení kvůli nedostatku bezpečnosti. Jemen je již pět let další arénou jak vnitřního tak i mezinárodního konfliktu dvou islámských mocnářství: Saúdské Arábie a Iránu. Dokud tento konflikt potrvá, pomoc se k potřebným nedostane. Navíc chybí také důvěryhodné struktury, které by se mohly zabývat distribucí pomoci, říká biskup Hinder.

“Struktury zdravotní služby byly zničeny nejméně z padesáti procent. Nedostatek bezpečnosti ztěžuje a nikdy úplně znemožňuje jakoukoli přepravu. Stát je rozdělen na tři části a tři různé jurisdikce. V těchto podmínkách je velmi těžké organizovat a koordinovat efektivní pomoc. Jsem v kontaktu s jednou evropskou charitou, která chce pomáhat, ale těžko mohou pomoc doručit… Bez klidu zbraní na všech stranách konfliktu budou všechny humanitární akce alespoň částečně ochromené. V této chvíli se můžeme pouze modlit ke Královně míru, aby se přimlouvala za nás, za Jemen a především za vůdce konfliktu, aby pochopili, v jak vážné situaci se nacházíme. Sám nevidím žádné východisko. Jsou tu organizace, které chtějí pomáhat, ale rozdělení země to znemožňuje. Je to drama roztrženého státu. Bez návratu alespoň relativního bezpečí, se nedá nic dělat. To je základ.”

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.