Biskup Sherrington: Británii hrozí nejextrémnější potratová legislativa v Evropě

2.7.2020 

Velká Británie. Poslední novela zákona o domácím násilí překládá návrh “potratu na požádání” dovolující interrupci bez udání důvodu až do 28 týdne těhotenství, upozorňuje pomocný biskup Westminsteru John Sherrington, stojící v čele Sekce pro sociální spravedlnost Biskupské konference Anglie a Walesu.

Biskup Sherrington proto vybízí občany, aby vyzvali své poslance k odmítnutí návrhu směřujícího k další liberalizaci potratů. Debata nad zákonem o domácím násilí bude probíhat v týdnu začínajícím v pondělí 6. července, připomíná anglický biskup, a někteří poslanci navrhují novelu, která by dovolila potrat až po hranici přežití dítěte, limitovanou 28. týdnem těhotenství. Pokud by tato novela byla schválena, prosadil by se ve Velké Británii nejextrémnější potratový zákon v Evropě, kde většina zemí uznává za limit interrupce 12. týden, komentuje biskup Sherrington. 

Jak dále dodává, většina Britů si dnes přeje snížení dosavadní hranice stanovené na 24. týden,  rozhodně nikoli její rozšíření. Novela by navíc v důsledku zrušila také dodatek o výhradě svědomí (Abortion Act z 1967), dovolující lékařům odmítnout provedení potratu, a zákonné záruky práv žen a dětí. “Ještě není pozdě,” burcuje britské občany k aktivitě biskup Sherrington.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.