Papež zavolal do periferní římské farnosti: Naléhavě nás prosil o modlitbu

3.7.2020 

Řím. Papež František ve středu večer zatelefonoval do farnosti sv. Pavla od Kříže v římské periferní čtvrti Corviale. “Chystal jsem se právě na vysílání našeho pravidelného pořadu a nic nefungovalo,” popisuje tamní farář don Roberto Cassano situaci, do níž zazvonil telefon s hovorem ze skrytého čísla.

“U telefonu byl Svatý otec. Kdysi jsem mu pověděl, že vysíláme tyto pořady a zda by nedal požehnání naší farnosti. Vůbec jsem ale nečekal, že k tomu dojde při tomto našem posledním předprázdninovém pořadu.”

Don Cassano mluví o nadšení a zmatku, který se jej zmocnil. Vzhledem k tomu, že byl připraven k vysílání, ze všech sil se snažil zprostředkovat papežův hlas celé farnosti. A to se nakonec také podařilo a lidé z Corviale, problémové periferní farnosti, utopené mezi šedivými a zchátralými bloky domů, mohli slyšet slova papeže Františka adresovaná pouze jim - tak jako při jeho návštěvě před dvěma léty.

František během telefonátu vzpomínal na svou návštěvu 15. dubna 2018, na malého Emanuela, který se jej v slzách ptal, zda jeho zemřelý tatínek je v nebi. A k současné krizové situaci připomínal zejména péči o staré a osamělé lidi, vypráví dále don Roberto. “V minulých týdnech jsme se snažili být nablízku starým lidem, tak jak to šlo, často jsme jim telefonovali, ptali se, zda něco nepotřebují. Snažili jsme se vždycky přinést eucharistii těm, kdo nás o to požádali,” říká farář z kostela sv. Pavla od Kříže v římské Corviale.

“Je krásné, když farníci pocítí, že je tady římský biskup, který jim je nablízku a soucítí s nimi v nesnázích,” dodává otec Cassano. Přiznává, že jej osobně nejvíce zasáhla papežova naléhavá a několikrát opakovaná prosba o modlitbu. “Rozhodli jsme se, že to vezmeme vážně, my jako kněží ve farnosti, ale požádáme také všechny farníky, aby si každý den našli čas na modlitbu za Svatého otce a za těžké chvíle, jimiž může procházet.”

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.