Papežská mše připomene 7. výročí návštěvy na Lampeduse

7.7.2020 

Vatikán. Zítra, ve středu 8. července v 11 hodin, bude papež František sloužit v kapli Domu svaté Marty mši u příležitosti sedmého výročí své návštěvy na Lampeduse. Jak sdělilo Vatikánské tiskové středisko, vzhledem k sanitární situaci se mše zúčastní pouze personál Sekce pro migranty a uprchlíky Úřadu pro integrální lidský rozvoj.

Papež František se vydal na Lampedusu necelé čtyři měsíce po svém zvolení na Petrův stolec, aby připomněl světu tragické osudy migrantů, končící nezřídka ve vlnách Středozemního moře.  V homilii při mši v tamní sportovní Aréně prosil o milost plakat nad vlastní lhostejností a vybízel k modlitbám za ty, kdo svými sociálně-ekonomickými tahy vytvářejí zoufalé situace v dnešním světě: 

Globalizace lhostejnosti nám odňala schopnost plakat! V evangeliu jsme slyšeli křik, pláč, velký nářek. „Ráchel oplakává svoje děti… není k utišení, už nejsou“. Herodes rozsévá smrt, aby bránil svůj blahobyt, svoji mýdlovou bublinu. A toto se opakuje… Prosme Pána, aby odstranil to, co zůstalo z Heroda v našem srdci, prosme Pána o milost plakat nad vlastní lhostejností, plakat nad krutostí, která je ve světě, v nás, i v těch, kteří v anonymitě přijímají sociálně-ekonomická rozhodnutí, jež otevírají cestu takovýmto dramatům. »Kdo plakal?«. Kdo dnes ve světě plakal.
Pane, v této liturgii, která je liturgií pokání, prosíme o odpuštění za lhostejnost vůči tolika bratřím a sestrám, prosíme tě, Otče, za odpuštění pro ty, kteří zpohodlněli a uzavřeli se do svého blahobytu, který způsobuje anestézii srdce, prosíme Tě o odpuštění pro ty, kteří svými rozhodnutími na světové úrovni vytvořili situace, které vedou k těmto dramatům. Odpusť Pane!
- prosil papež František před sedmi lety při návštěvě Lampedusy.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.