Bývalý prezident Evropské centrální banky se stává členem papežské akademie

10.7.2020 

Vatikán. Papež František dnes jmenoval někdejšího předsedu Evropské centrální banky, italského bankéře a ekonoma Maria Draghiho, členem Papežské akademie sociálních věd. Spolu s ním římský biskup do téže instituce pozval chilského emeritního profesora sociologie, Pedra Morandé Court, a nigerijskou socioložku Kokunre Adetokundo Agbontaen Eghafona.

Maria Draghiho, absolventa prestižního římského lycea Massimo, řízeného jezuity, může většina Evropanů takříkajíc “najít” ve své peněžence. Jeho podpis totiž nese každá eurobankovka. Je guvernérem Italské národní banky a do loňského roku vedl též Evropskou centrální banku. V Itálii se o něm hovoří jako o možném kandidátovi na post ministerského předsedy, pokud by současná vláda premiéra Giuseppa Conteho neměla oporu v parlamentu.

Další dva odborníci z oblasti společenských věd jsou v evropském kontextu méně známi. Pedro Morandé Court byl profesorem sociologie na chilské Katolické univerzitě, platí za dobrého znalce latinskoamerické kultury a specialistu na otázky náboženství a rodiny. Socioložka Kokunre Adetokundo Agbontaen Eghafona se narodila v Londýně, avšak již delší dobu žije v nigerijské metropoli Benin-City. Vyučuje zde socilogii a antropologii a věnuje se zejména tématům, která se týkají novodobého obchodování s lidmi.

Papežská akademie sociálních (či společenských) věd je vatikánský think tank, který se zabývá hospodářstvím, politikou a společností, aby tak církvi poskytl podněty k rozvoji sociální nauky. Jejím předsednictvím papež pověřil jiného italského významného ekonoma, Stefana Zamagniho.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.