Deseti milionům dětí hrozí, že se nikdy nevrátí do školy

14.7.2020 

Deset milionů dětí, donucených přerušit školní docházku kvůli pandemii, se možná do školních lavic už nikdy nevrátí. Vyplývá to z nového raportu na téma krize v oblasti vzdělání, zpracovaného organizací Save the Children. Důvodem jsou velké rozpočtové škrty ve školství a nárůst bídy, vyvolaný pandemickou krizí. Bez rychlých investic se školství v některých zemích nepodaří zachránit a bez vzdělání jsou celé generace vykázány do bídy.

Poprvé v historii byly téměř všechny děti na celém světě nuceny přerušit školní docházku. Uzavření škol v rámci prevence před koronavirem nechalo bez výuky půl druhé miliardy dětí a mládeže, tzn. 90 procent všech žáků. Podle zprávy nadepsané “Zachraňme školství” hrozí mnoha zemím s nízkým či středním národním důchodem, že se děti se skončením pandemie do škol nevrátí. Autoři vybízejí vlády i soukromé dárce k reakci na tuto globální krizi.

Analýza vypočítává dvanáct zemí, kde je ohrožení nejvyšší, jsou to: Niger, Mali, Čad, Libérie, Afganistán, Guinea, Mauretánie, Jemen, Nigérie, Pákistán, Senegal a Pobřeží Slonoviny. V řadě dalších případů hovoří o vysokém či mírném riziku. Ohrožení se také ve větší míře týká děvčat než chlapců. Mnohá z nich mohou být nucena k předčasnému sňatku z finančních důvodů.

Raport organizace Save the Children upozorňuje také na katastrofální následky přesunů finančních prostředků ze vzdělání na krizové fondy. Konstatuje, že v zemích s nízkým národním důchodem může chybět v rozpočtu na školství až 192 miliard dolarů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.