Organizátor papežských cest odchází na lisabonskou nunciaturu

18.7.2020 

Vatikán. Červenec je měsíc, kdy probíhají změny v personálním obsazení na státním sekretariátu Svatého stolce a v papežských zastupitelstvích po celém světě. Do vatikánské diplomacie totiž vstupují čerství absolventi Papežské církevní akademie – letos to jsou čtyři Italové a tři kněží zahraničního původu (Rumunsko, Albánie a Polsko).

Podle informací z dnešního vydání listu Italské biskupské konference, Avvenire, je v tomto ohledu zvláštně významná nová mise kolumbijského monsignora Mauricia Rueda Beltze, který dosud již po čtyři roky zodpovídal za organizaci mezinárodních cest papeže Františka při první sekci státního sekretariátu Svatého stolce. Mons. Rueda odchází jako poradce na apoštolskou nunciaturu do Lisabonu, což znamená, že minimálně do konce tohoto kalendářního roku (a podle některých dohadů po příštích osmnáct měsíců) se nepočítá s papežskými návštěvami v zahraničí.

Deník Avvenire kromě toho předznamenává další změny ve vatikánské diplomacii, z níž definitivně odcházejí mons. Alberto Perlasca a Mauro Carlino, zapojení do složitého případu nákupu nemovitosti na londýnské Sloane Avenure, a zamýšlí se nad národnostní skladbou vatikánské diplomacie. Zatímco v minulosti pocházeli papežští diplomaté téměř výlučně z řad italského kléru a ještě v roce 1978 bylo 55 apoštolských nunciů ze 75 italské národnosti (73,3%), dnes je tomu právě naopak – pouhých 38 papežských velvyslanců z 99 pochází z Itálie (38,4%).

 

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.