Papež: Hladu ve světě se užívá jako válečné zbraně

21.7.2020 

Vatikán. “Hlad ve světě není nic samozřejmého ani přirozeného, užívá se ho jako válečné zbraně”. Papež František nešetří ostrými slovy, když se v novém knižním rozhovoru zabývá jedním z nejzákladnějších témat života na naší planetě. “Je to největší ostuda současného světa”, pokračuje římský biskup, “protože se denně vyhazují tuny jídla, které by nasytily osmkrát více lidí, než je nynějších hladovějících”.

Knihu nazvanou stručně a výmluvně “Hlad” vydalo italské nakladatelství Společnosti sv. Pavla (paulíni) již v březnu, avšak teprve v těchto dnech se dočkala různých prezentací. S papežem rozmlouval Gianni Garrucciu, sardinský spisovatel a novinář státní televize RAI. Obsáhlý rozhovor založil na oficiálních údajích, poskytovaných Světovou organizací pro výživu a zemědělství (FAO), podle kterých 821 milionů lidí trpí hlady. Italský novinář poté požádal o vyjádření rovněž výkonného ředitele Světového potravinového programu, Davida Beasleye, dva ekonomy z FAO a lékaře ze Světové zdravotnické organizace, tedy zástupce institucí, které každoročně zpracovávají statistiky o hladu ve světě.

“Chybí politická vůle, aby se s hladem skutečně skoncovalo”, zdůrazňuje papež v knižním interview. “A něco takového nikdy nenastane, pokud bude všem národům a různým náboženským vizím scházet společné mravní přesvědčení, které jakoukoli iniciativu zaměřuje na celistvé dobro člověka. Nesmíme zapomínat na základní dimenzi, která se skrývá za dramatickým problémem hladu, a sice krajní nerovnost, špatné rozdílení planetárních zdrojů, důsledky klimatických změn a nekonečné, krvavé konflikty, pustošící celé regiony,” říká František v úvodní kapitole knihy “Hlad”, již částečně zpřístupnil deník La Stampa (10.3.) Její překlad najdete ZDE.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.