Mezinárodní cenu za sakrální architekturu získal kostel bl. Ruperta Mayera

3.8.2020 

Itálie. Porota složená z vítězů předchozích ročníků – mezi nimiž jmenujme japonského architekta Tadao Ando a jeho chilského kolegu Cristiána Undurragu – spolu s předsedou pořádající nadace Frate Sole, italským architektem Luigim Leonim, rozhodla o udělení letošní mezinárodní ceny za sakrální architekturu.

Získává ji mnichovské studio Meck Architekten za realizaci kostela zasvěceného bl. Rupertovi Mayerovi v obci Poing poblíž Mnichova. Jezuita Rupert Mayer byl vůdčí postavou katolického protinacistického odboje, který v národním socialismu spatřoval hrozbu již ve dvacátých letech. Byl několikrát uvězněn a poté internován v koncentračním táboře Sachsenhausen, odkud byl s podlomeným zdravím propuštěn, aby se nestal dalším z řady mučedníků totalitárního režimu. Zemřel krátce po skončení druhé světové války, na kazatelně mnichovského kostela sv. Michaela. Papež Jan Pavel II. jej blahořečil v květnu 1987.

Druhé místo v soutěži sakrální architektury obsadil projekt architektů Derela Dellekampa a Carlose Zedilla, který vznikl v rámci rekonstrukce Mexika po zemětřesení v září 2017, které poničilo množství veřejných budov a více než sto tisíc soukromých domů. Jedná se o obnovu svatyně Señor de Tula v obci Jojutla mexického státu Morelos, poutního místa s více než pětisetletou historií. V jeho blízkosti vzniklo komunitní centrum s parkem a knihovnou.

Třetím oceněným dílem je kaple Cohen Chapel ve švýcarských Alpách, navržená portugalským architektem Joaquimem Portelou. Jedná se o stavbu čistých, avšak nikoli abstraktních forem, která se ocitla v plné symbióze s okolní přírodou. Dodejme, že cenu za sakrální architekturu, která se udílí každé čtyři roky, založil františkán o. Costantino Ruggeri (1925-2007), italský malíř, sochař a stavitel, autor více než třicítky nových kostelů. Do letošního ročníku soutěže se přihlásila rovněž trojice českých projektů – kostel sv. Václava v Sazovicích, modlitebna církve bratrské v Černošicích a kaple sv. Vendelína v Oseku nad Bečvou. Mezinárodní cena za sakrální architekturu již jednou v minulosti upozornila na dílo, které najdeme na území České republiky. V roce 2008 ji porota přisoudila trapistickému opatství Nový Dvůr, které projektoval britský architekt John Pawson.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.