Papež účastníkům pouti rodin: Dozrávání dětí mezi vrstevníky je podmínkou budoucnosti

14.9.2020 

Vatikán. Papež František napsal list účastníkům italské pouti rodin na poutní místa v Pompejích (foto) a Loretu, která probíhá už po třinácté. Poutníky zdraví slovy sv. Pavla, zvolenými z motta letošního putování: „Žijte radostně, zdokonalujte se, buďte přístupní napomínání, buďte svorní, žijte v pokoji“ (2 Kor 13,11).

Papež František označuje putování za velmi cennou iniciativu, zejména v dnešní době, kdy na rodiny dopadají nesnáze spojené s pandemií. „Pouť je svědectvím víry. Každý z účastníků může čerpat sílu z modlitby a bratrského společenství,“ napsal Svatý otec.

Papež zároveň vyjádřil naději, že nový školní rok – který byl v italských školách dnes zahájen – bude nesen odpovědností v perspektivě obnoveného Výchovného paktu (vyhlášeného Kongregací pro katolickou výchovu), který představuje rodinu jako základní buňku společnosti a staví děti do jejího středu. „Jejich šťasné dozrávání a rozvoj mezi vrstevníky je podmínkou pokojné a příznivé budoucnosti pro celou společnost,“ zdůraznil František v poselství, podepsaném kardinálem Parolinem a adresovaném generálnímu sekretáři Italské biskupské konference.

Nakonec papež ujistil všechny účastníky pouti o své modlitbě a popřál jim, aby všechny křesťanské rodiny v Itálii, v Evropě a na světě vytvářely jednu velkou rodinu, která šíří život, víru, naději a lásku.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.