Asia Bibi: Neuvěznil mne islám, ale fanatici

17.9.2020 

Itálie. „Jmenuji se Asia a vděčím vám za svůj život. Bůh vyslyšel mé modlitby“. Tato slova čteme v knize, nazvané „Konečně na svobodě“, v níž pákistánská křesťanka Asia Bibi, odsouzená za údajnou blasfemii, v první osobě vypráví o devítileté soudní a vězeňské kalvárii. Svůj příběh sepsala za pomoci francouzské novinářky Anne-Isabelle Tolletové a v Itálii jej v těchto dnech zveřejnilo nakladatelství Terra Santa (Finalmente libera, Terra Santa, Milano, 2020, 224 stran, 16 euro).

Asia Bibi  z odhlehlé paňdžábské vísky Ittan Wali raději zvolila 3 421 dní v cele bez oken, než by zapřela víru. Navzdory tomu se nepovažuje za hrdinku, nýbrž k sepsání knihy svolila, aby před čtenáři poodkryla vlastní slabost a pochyby: „Nevystačí mi celý život, aby poděkovala všem, kteří mne v minulých letech podporovali. Často se ptám, proč to udělali, co na mně bylo tak zajímavého. Trpících lidí je přece celá řada…Možná Bůh vyslyšel mé modlitby…“, uvažuje autorka.

Mezi těmito mnoha zastánci Asia Bibi ve zvláštní kapitole připomíná papeže Benedikta XVI. a Františka, kteří její kauze věnovali trvalou pozornost. Ačkoli se po osvobození z nejvyššího trestu spolu s rodinou musela uchýlil do exilu v obavě z možného útoku islámských fundamentalistů, nepřestává v knize rozlišovat mezi náboženstvím a fanatismem. Právě islámský radikalismus totiž nese vinu na jejím uvěznění: „Nikdy jsem se nerouhala, ale fanatici mne zneužili k tomu, aby v naší zemi rozsévali teror“, tvrdí pákistánská křesťanka v příběhu popisujícím její životní zápas.

 

 

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.