Papež František zašle poselství plenárnímu shromáždění OSN

17.9.2020 

Vatikán. Papež František zašle do OSN zvláštní poselství. Jak potvrdil vatikánský mluvčí Matteo Bruni, Svatý otec jej odešle v písemné podobě po 22. září. Předneseno bude čteno během tzv. High Level Week, v rámci 75. plenárního zasedání této organizace v New Yorku.

Během prezentace zasedání 15. září generální sekretář OSN Antonio Gutteres zopakoval apel na globální klid zbraní, formulovaný v souvislosti s koronavirovou pandemií již letos v březnu. Mezi hlavními tématy tohoto plenárního fóra OSN jmenoval klimatickou otázku. Podle jeho slov vysoká koncentrace skleníkových plynů přinesla letos nejteplejší léto, jaké kdy bylo zaznamenáno. Shromáždění se bude nevyhnutelně zabývat také dopadem pandemie. Gutteres jmenoval především “posílení zdravotních systémů, podporu rozvoje, rovnou distribuci léčby a vakcín” a přípravu na “silný restart, ve smyslu Agendy 2030 a Pařížských dohod”.

Prezidentem tohoto plenárního zasedání byl zvolen turecký velvyslanec Volkan Bozkir. Patrně jedinou hlavou státu osobně přítomnou bude prezident Spojených Států, Donald Trump. Debaty budou totiž respektovat všechna pandemická bezpečnostní opatření, včetně fyzického distancování.

Papež František navštívil newyorské sídlo OSN před pěti lety, 25. září roku 2015. Papež tehdy ve své promluvě vybízel k budování společného domu všech lidí, který nikoho nevylučuje. A takový dům, jak zdůraznil “musí být stavěn také na porozumění určité posvátnosti stvořené přírody”, což vyžaduje - pokračoval - “vyšší stupeň moudrosti, která akceptuje transcendenci, zříká se budování všemohoucí elity a chápe, že plný smysl individuálního i kolektivního života spočívá v nezištné službě druhým a v rozvážném a uctivém užívání stvoření k obecnému dobru.”

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.