Papež děkuje účastníkům a pořadatelům berlínského Pochodu pro život

18.9.2020 

Vatikán/Německo. Do Berlína se v sobotu sjednou účastníci největší celoněmecké manifestace za právo na život, která se letos koná již po šestnácté. Účastníky a organizátory Pochodu pro život pozdravil rovněž papež František. Římský biskup srdečně děkuje pořadatelům – Spolkovému svazu za právo na život (Bundesverband Lebensrecht), který zastřešuje dvanáct různých organizací, a účastníkům připomíná, že křesťan má ustavičně hájit kulturu života, nikoli smrti.

Pochod pro život začne u Brandenburské brány a po tříkilometrové trase se zakončí ekumenickou bohoslužbou, kterou povede berlínský katolický arcibiskup Heiner Koch a koptský biskup Anba Damian. Organizátoři vyzvali všechny účastníky k dodržování nařízených rozestupů, zakrytí obličeje rouškou a zaměření na pro-life témata, aby se pochod nezměnil v proticovidovou demonstraci. Loni se pochodu zúčastnilo 8000 lidí a několi stovek protidemonstrantů.

Letos organizátoři počítají s vyššími náklady na dopravu a poskytují finanční podporu regionálním organizacím, pokud kvůli nižší obsaditelnosti dopravních prostředků potřebují zaplatit kupříkladu další autobusy. Kdo nepřijede do Berlína, bude moci pochod sledovat pomocí streamovaného přenosu. Berlínskými ulicemi nicméně projde řada německý katolických biskupů (paderbornský Hans-Josef Becker, freiburský Stefan Burger, hamburský Stefan Heße, bamberský Ludwig Schick, pasovský Stefan Oster a špýrský Karl-Heinz Wiesemann). Společný pozdrav si připravili drážďanský biskup Heinrich Timmerevers a saský zemský biskup Tobias Bilz, který manifestaci vyjádřil podporu jako vůbec jediný evangelický biskup. Z politiků přislíbil účast spolkový poslanec za Křesťanskodemokratickou unii (CDU), Philipp Amthor.

 

 

 

 

 

                       

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.