Kardinál Czerny: Den migrantů věnován také těm, kdo trpí důsledky pandemi

23.9.2020 

Vatikán. Ve tvářích vnitřních přesídlenců můžeme zahlédnout krásu Ježíšovu. Z této myšlenky vyšel kardinál Michael Czerny, podsekretář vatikánské sekce pro migranty a uprchlíky, při svém dnešním setkání s představiteli Unie vyšších představených ženských řeholních kongregací (UISG) a Jezuitské služby uprchlíků (JRS).

Kardinál Czerny přiblížil účastníkům setkání téma Světového dne migrantů a uprchlíků, který připadá na příští neděli. Připomněl, že v církvi se tento den slaví už od roku 1914, na znamení starosti o osud migrantů a zároveň jako pobídka k modlitbě a reflexi nad možnými důsledky migrace. 

V letošním roce zvolil Svatý otec za téma této připomínky zvláštní kategorii migrantů, totiž vnitřní přesídlence, a tedy lidi, kteří museli z různých důvodů opustit svůj domov, ale nechtěli opustit vlast. Kardinál Czerny nicméně poznamenal, že vzhledem k současným okolnostem zahrnuje papež František do letošního dne modliteb také všechny lidi, na které dopadají negativní důsledky pandemie. 

S poukazem na papežské poselství ke Světovému dni migrantů a uprchlíků, připomněl tento kanadský jezuita českého původu a nyní vatikánský kardinál, že rovněž vnitřních přesídlenců se týkají tři základní pravidla, která papež František učí v souvislost se všemi migranty a která shrnuje do slov: přijímat, chránit, podporovat a integrovat. 

Kardinál Czerny ocenil pomoc přinášenou vnitřním uprchlíkům ze strany řeholních společenství i jezuitské služby uprchlíkům. Povzbudil je zároveň, aby ti, kterým přinášejí pomoc, byli vskutku protagonisty pomocných programů. A upozornil na velký pozitivní potenciál vnitřních přesídlenců, jejich naději, vytrvalost a sílu. Právě díky těmto vlastnostem se mohou stát pobídkou k pozitivním změnám ve svých zemích. 

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.