Tělo Carla Acutise: Integrální nikoli neporušené

7.10.2020 

Itálie. Tělo Carla Acutise, chlapce, který zemřel v roce 2006 na akutní leukémii a bude blahořečen tuto sobotu (10. října), bylo nalezeno v integrálním, nikoli však neporušeném stavu. Jeho tvář v prosklené rakvi pokrývá silikonová maska.

Zprávy o stavu tělesné schránky Carla Acutise, které vzbudily minulý víkend celosvětovou senzaci, uvedl na pravou míru arcibiskup Domenico Sorrentino. Podle jeho slov bylo chlapcovo tělo nalezeno z anatomického hlediska integrální, se všemi články spojenými, ale zároveň se přistoupilo k různým technikám konzervace a integrace, jak je to obvyklé u vystavovaných těl světců a blahoslavených.

Jak vysvětlil arcibiskup Sorrentino, tělo budoucího blahoslaveného bylo exhumováno 23. ledna 2019 a nalezeno “v normálním stavu kadaverní transformace. Vzhledem k tomu, že od pohřbu neuplynulo mnoho let, byly části těla ještě anatomicky spojené. Tělo bylo ošetřeno za užití konzervačních a integračních technik uplatňovaných obvykle před důstojným vystavením těl blahořečených a světců k úctě věřících.” Arcibiskup Sorrentino dodal, že konzervační zásah byl proveden s umem a láskou. “Zdařilá je zejména rekonstrukce tváře za užití silikonové masky,” upřesnil a konstatoval, že z těla bylo vyňato srdce, které bude použito jako relikvie v den beatifikace. 

 

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.