Co zanecháme budoucím generacím?, ptá se papež ve španělském měsíčníku

7.10.2020 

Vatikán/Španělsko. „Velikost duše se poměřuje odpovědí na otázku, jaké dědictví zanecháme budoucím pokolením“, soudí Petrův nástupce v rozhovoru pro španělský měsíčník „Můj papež“. František rozmlouval s jeho šéfredaktorkou Carmen Magallónovou. Exkluzivní rozhovor vyšel v digitální i tištěné verzi časopisu na dnešní liturgickou památku Panny Marie Růžencové.

Papež hovoří o tématech spojených s pandemií – svěřuje se s pocity, které měl v srdci při březnové mimořádné bohoslužbě na Svatopetrském náměstí, vyjadřuje se k nošení roušek, poukazuje na důležitost dialogu mezi nejstarší a nejmladší delegací, připomíná péči o stvoření a nenápadnost každodenních světců. „Vakcína proti koronaviru musí být majetkem celého lidstva“, prohlašuje.

„Z krize nevyjdeme takoví, jací jsme do ní vešli – buď budeme lepší, nebo horší“, zdůrazňuje dále Svatý otec. „Vše záleží na rozhodnutích přijatých během krize, která nejsou pouze morální, nýbrž také lidská – dotýkají se lidství, budoucnosti lidstva“. Obnova společenského života po pandemii vyžaduje inkluzivní pohled na budoucí generace, které jsou dnes odepisovány: „Skartační kultura nás ustavičně ohrožuje. Dnes, více než jindy, se po nás žádá bratrství. Nastal čas, abychom podstoupili volbu, vyšli z této krize lepší a změnili vše odepisované v bratrství a inkluzi“, říká papež pro španělský list.

Výňatky z rozhovoru, připravené španělskou redakcí Vatikánského rozhlasu, najdete ZDE.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.