Po dvouletém věznění osvobozen italský misionář, otec Pierluigi Maccalli

9.10.2020 

Itálie/Mali. Měsíc říjen, věnovaný misiím a misionářům, přinesl dobrou zprávu – po dvouletém věznění byl ve čtvrtek v noci osvobozen italský kněz, o. Pierluigi Maccalli, člen řeholní Společnosti afrických misií (SMA). Spolu s ním byli propuštěni na svobodu další tři zajatci, dva Evropané: francouzská dobrovolnická pracovnice Sophie Pétronin, která zmizela v roce 2016, a italský turista Nicola Chiacchio, nezvěstný od loňského roku, a maliský politik, bývalý ministr financí, Soumalia Cissé, unesený letos v březnu.

Otce Pierluigiho Maccalli, devětapadesátiletého misionáře původem ze severoitalské Lombardie, unesli džihádisté v Nigeru, na hranicích s Burkina Faso, v noci mezi 17. a 18. zářím 2018. Stalo se to týden po jeho návratu z Itálie, kde trávil dovolenou. V jeho rodné diecézi Crema se od jeho zmizení denně sloužily mše svaté a konaly modlitební vigilie za jeho propuštění. Ve výroční den únosu otce Maccalliho – tedy každého sedmnáctého dne v měsíci, místní biskup předsedal mši svaté obětované na tento úmysl pokaždé v jiné farnosti severoitalské diecéze. O situaci uneseného kněze, který se naposledy objevil na videozáznamu letos v březnu, se osobně zajímal rovněž papež František a diplomaticky se v ní angažovali Svatý stolec a Italské ministerstvo zahraničí. 

Zpráva o propuštění zajatců přichází poté, co dočasná maliská vláda v minulém týdnu oznámila propuštění početné skupiny džihádistů – jak odsouzených, tak podezřelých z terorismu. Kromě italských státních představitelů přivítaly návrat otce Maccalliho do rodné vlasti Italská biskupská konference a samozřejmě jeho řeholní společnost. Její představený, o. Antonio Porcellato, potvrzuje, že Maccalliho spolubratři nikdy neztratili naději, stejně jako rodina uneseného. “Bůh je veliký! Je neuvěřitelné, kolik lidí se za jeho propuštění modlilo”, říká:

“Po dvouletém čekání prožíváme obrovskou radost. Trochu jsme tento krok očekávali, protože v posledních dnech nastal pohyb ve vztazích mezi vládou a džihádisty v Mali, vláda propustila z vězení dvě stovky džihádistů. Je šťastná také rodina otce Maccalliho – jeho bratr Walter, který je misionářem v Libérii, i další bratr a sestra. Otec Pierluigi pochází z hluboce věřící rodiny, která ho v těchto dvou letech duchovně podporovala. Je to člověk, který je zvyklý na Afriku, její obtíže a pobyt v poušti. Z toho, co víme, přežívali v těžkých podmínkách, denně měnili místo k noclehu, a to v nekřesťanském prostředí. Dozvěděli jsme se, že si udělal růženec z provazů, což je asi jediné, co na první pohled nemusí být nápadné. Nyní můžeme oslavovat osvobození našeho spolubratra, který je misionářem malé postavy, ale velikého srdce. Dokázal to v práci s postiženými dětmi na Pobřeží slonoviny a naposledy v nigerské oblasti Bomoanga, která je velice složitá, a kde postavil školu a učil místní ženy zakládat zelinářské zahrady, aby si něco vydělaly. Je to velkorysý a podnikavý organizátor, který dovede strhnout druhé, díky velkodušné inteligenci, která se o druhé dovede postarat.”

Popisuje představený Společnosti afrických misií spolubratra, propuštěného po dvouletém věznění.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.