Papež se vrací k otázkám výchovy a vzdělávání

9.10.2020 

Vatikán. Na květen tohoto roku svolal Svatý otec globální summit o výchově, z něhož měla vzejít celosvětová úmluva o výchově a vzdělávání, zaměřená na spojenectví mezi školou, rodinou a společností a směřující ke všetrannému rozvoji člověka i péči o stvořený svět. Z pochopitelných důvodů se toto mezinárodní setkání neuskutečnilo, avšak papež František neustává v poukazu na důležitost výchovy a vzdělání, které pandemie odsunula na vedlejší kolej.

Avšak právě nynější doba naléhavě vyžaduje investice do tohoto sektoru, neboť, jak papež vícekrát upozornil, “výchova je úkonem naděje”. Příští čtvrtek proto Petrův nástupce vystoupí s programovým videposelstvím, které shrne dosavadní učení na toto téma a dosavadní iniciativy v rámci jeho pontifikátu. Papežova slova zazní jakou součást kulatého stolu, který organizuje římská Papežská lateránská univerzita. Jak oznámila Kongregace pro katolickou výchovu, v závěru videoposelství se František obrátí ke všem lidem dobré vůle s návrhem celosvětové výchovné smlouvy, která by měla mít dopad na planetární úrovni a podnítit výchovu utvářející bratrství, mír a spravedlnost.

Papežovu promluvu bude na dálku komentovat generální tajemnice Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (Unesco), bývalá francouzská ministryně kultury, Audrey Azoulayová, a představitelé vatikánské Kongregace pro katolickou výchovu – prefekt, kard. Giuseppe Versaldi, a sekretář, arcibiskup Angelo Vincenzo Zani. Vystoupí také rektoři Lateránské a italské Katolické univerzity, Vincenzo Buonomo a Franco Anelli, a profesorka sociologie na římské univerzitě Sapienza, Silvia Cataldi. K videoposelství římského biskupa se rovněž vyjádří studenti, kterým je přednostně určeno.

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.