Papež přijal rodiče zavražděného kněze

15.10.2020 

Vatikán. “Kněží jako otec Roberto Malgesini oživují víru Božího lidu,” řekl papež František při setkání s rodiči tohoto kněze, zavražděného právě před měsícem v severoitalském městě Como. Jedenapadesátiletého kněze zabil ranou dýky tuniský přistěhovalec, patřící ke skupiny bezdomovců a migrantů, kterým don Roberto pomáhal. Svatý otec ujistil rodiče kněze, že násilnou smrtí poslání jejich syna nekončí. Nadále z nebe provází Boží lid a zejména ty, kdo se angažují v evangelizaci.

O setkání papeže Františka s rodinou otce Magesiniho vyprávěl Vatikánskému rozhlasu comský biskup Oscar Cantoni. Setkání, k němuž došlo před generální audiencí, nebylo jediným projevem blízkosti Svatého otce rodině zavražděného. Jako svého zástupce vyslal na pohřeb do Como kardinála Konráda Krajewského. Papežský almužník také navštívil jeho rodiče a Františkovým jménem jim políbil ruce.

“Mnoho lidí zasáhl osud tohoto kněze,” říká biskup Cantoni. “Stále ještě žijí ve světle jeho svědectví”:

“Bylo to svědectví velmi tiché. Nebudil kolem své práce velký rozruch. A jakkoli za svého života mlčel, nyní se jeho hlas rozlehl velmi daleko. Jeho svědectví dospělo ke všem, všichni o něm mluví. Nejenom v našem městě, ale na celém svět. Otec Malgesini vynikal velkou delikátností a starostlivostí ve vztazích k druhým, zejména k trpícím, chudým, bezdomovcům a běžencům. Uměl v nich vidět konkrétního člověka. Předmětem jeho lásky nebyl obecný, ale jedinečný člověk. Nemiloval všechny, nýbrž každého, bez jakýchkoli rozdílů.”

Otec Malgesini věnoval svůj život charitativní práci ve čtvrti obývané migranty, bezdomovci a chudými lidmi. Se skupinou dobrovolníků pro ně připravoval jídlo, pravidelně navštěvoval noclehárnu pro bezdomovce a přijímal běžence. To se mu stalo osudným, když třiapadesátiletý Tunisan - o němž se zprvu referovalo jako o psychicky nemocném - pojal podezření, že se kněz podílí na přípravě jeho vyhoštění a v návalu vzteku jej zákeřně zavraždil na Náměstí sv. Rocha v Como.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.