Papež František se zúčastní mezináboženské akce mír na římském Kapitolu

19.10.2020 

Vatikán. V úterý 20. října se Svatý otec zúčastní Modlitebního setkání za mír v duchu Assisi, nadepsaného „Nikdo se nezachrání sám – Mír a bratrství".

Setkání organizuje Komunita Sant´Egidio a navazuje na mezináboženské akce pořádané od roku 1986. Tentokrát byla za místo konání zvolena bazilika P. Marie in Aracoeli a prostor Kapitolského náměstí, kde se shromáždí zástupci všech velkých náboženství, aby se modlili za oběti válek a pandemie. Zprávu podala prefektura Apoštolského paláce.

Akci s limitovaným počtem účastníků kvůli anti-covidovým normám bude možné sledovat v přímém přenosu. „V těžké chvíli dějin poznamenané pandemií, ale také starými i novými válkami – jako deset let trvající válka v Sýrii nebo konflikt v Náhorním Karabachu - chceme ze srdce Evropy nabídnout slavnostní moment reflexe, modlitby a setkání, jako poselství naděje do budoucna ve jménu většího dobra, jímž je Mír“ – čteme v tiskovém sdělení Komunity Sant´Egidio.

Náboženští představitelé zahájí modlitbu na různých místech počínaje 16. hodinou. Papež František s konstantinopolským patriarchou Bartolomějem I. a dalšími reprezentanty pravoslavných a protestantských církví se budou modlit v bazilice Aracoeli, Židé v římské synagoze, muslimové, buddhisté a představitelé východních náboženství využijí prostory Kapitolských muzeí. Přibližně po hodině se všichni sejdou na Kapitolském náměstí, kde se společného setkání zúčastní rovněž prezident italské republiky Sergio Mattarella. Na závěr bude ohlášena minuta ticha na památku obětí všech válek a pandemie a náboženští představitelé rozsvítí svícen míru.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.