Papež: Bůh dává i žádá lásku

25.11.2020 

Vatikán. Petrův nástupce dnes v přímém přenosu z knihovny Apoštolského paláce pronesl   pravidelnou středeční katechezi. Šestnáctý díl cyklu o modlitbě uvedlo čtení ze Skutků apoštolů (Sk 4,23-24.29.31). Popisuje prvotní křesťanskou obec, která se shromáždila k modlitbě, aby si vyprosila odvahu hlásat Boží slovo poté, co velekněží a starší zatkli a zastrašovali apoštoly Petra a Jana. Papež František nazval dnešní katechezi: „modlitba rodící se církve“ a mimo jiné řekl:

Církev je budována Bohem, nikoli senzačními skutky. Církev není trh, ani skupina podnikatelů, kteří rozvíjejí nějaký nový podnik. Je to dílo Ducha svatého, kterého nám Ježíš seslal, aby nás shromáždil. Církev je trvalou prací Ducha v křesťanském společenství a jeho životě, v eucharistii a modlitbě. Vše, co se od těchto souřadnic odchyluje, postrádá základy, je jako dům stavěný na písku (srov. Mt 7,24-27). Církev utváří Bůh, nikoli rozruch vyvolaný jejími skutky. Ježíšovo slovo naplňuje naše snahy smyslem. V pokoře se rodí budoucnost světa.

Občas mne hluboce zarmoutí, když se nějaké církevní společenství – v dobré vůli – zmýlí v cestě, protože se domnívá, že církev se dělá na schůzích, jako by to byla politická strana. Většina, menšina, názory jedněch a druhých... „Je to jako synoda, to je synodální cesta, kterou musíme vykonat“. Ptám se: kde je tam Duch svatý? Kde je modlitba? Kde je láska ve společenství? Bez této čtveřice souřadnic se z církve stane lidská společnost, politická strana – menšinová či většinová, a změny probíhají jako v nějaké firmě – podle většiny či menšiny. Duch svatý tam ovšem není. Přítomnost Ducha svatého totiž zajišťují jmenované čtyři souřadnice: život ve společenství, modlitba, eucharistie, kázání o tom, jak tyto čtvery souřadnice rozvíjejí život. Pokud toto chybí, chybí Duch, a jestliže schází Duch, bude z nás pěkné humanitární a dobročinné sdružení, což je výborné, možná také strana, řekněme církevní strana, ale církev to není.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy KATECHEZE je ZDE

Po katechezi a jejích souhrnech v dalších osmi jazycích se Petrův nástupce se všemi, kdo sledovali dnešní přenos, rozloučil slovy:

Slavnost Ježíše Krista Krále, která tuto neděli zakončila liturgický rok, ať posílí vaše vědomí, že nás Kristus vysvobodil z mocnosti temnot, aby nás uvedl do svého království a učinil z nás věrohodné svědky spásonosné Pravdy. Myslím nakonec jako obvykle na staré, mladé a nemocné lidi a na novomanžele. Kristus, který kraluje z kříže, ať vás všechny upevní ve chvílích zkoušky a utrpení a otevře každé srdce naději.“

Po společné modlitbě Otče náš papež František všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.