Vatikánský diplomat v Džiddě doporučil bratrství namísto pouhé tolerance

27.11.2020 

Vatikán/Saúdská Arábie. Stálý pozorovatel Svatého stolce v ženevském sídle OSN doporučil při návštěvě v Saúdské Arábii ochranu inviduálních lidských práv, která “mají prvořadý význam pro celou společnost, a proto má každý povinnost, pracovat na tomto cíli.” Arcibiskup Jurkovič vystoupil minulou neděli v Džiddě, druhém největším městě v Saúdské Arábii, na pozvání Muslimské světové ligy a Univerzity Spojených národů.

Respektování lidské důstojnosti je prvotní a podstatný pilíř pro vytvoření pevné základny k dialogu, nejprve na interkulturní, a posléze mezináboženské rovině, prohlásil vatikánský diplomat. “Když je chráněna lidská důstojnost, lidé se mohou svobodně a s čistým svědomím věnovat hledání pravdy”. Arcibiskup Jurkovič dále odlišil náboženskou snášenlivost od náboženské svobody: “Pokud se tolerance zakládá na oboustranném respektu k lidké důstojnosti, může být důležitým krokem k zajištění míru mezi národy.

Pouhá tolerance ovšem nestačí, protože v sobě obsahuje onu negativní konotaci “strpění” či “snášení” druhého člověka, namísto docenění různorodosti a vzájemné náboženské úcty”, podotkl mons. Jurkovič a jako plodnější cestu k usnadnění vztahů mezi různými náboženstvími navrhl “mnohem dynamičtější koncept vzájemného bratrství, protože nám to umožňuje vydat počet nejenom z vykonaných, ale též opominutých skutků”. Arcibiskup poukázal na Dokument o mezilidském bratrství, který loni v únoru podepsali v Abú Dhábí papež František a egyptský imám al-Tajíb.

Vatikánského diplomata pozval do Saúdské Arábie generální tajemník Světové muslimské ligy, Mohammed al-Issa, který po setkání s papežem Františkem před třemi lety v Římě předložil veřejnosti knihu nazvanou “Podpora interkulturního a mezináboženského dialogu jako nástroje k pokojnému soužití národů a jejich bratrství”. Arcibiskup Jurkovič se zúčastnil prezentace tohoto svazku, která tvořila další etapu vatikánsko-saúdskoarabských vztahů, po návštěvě kard. Taurana v Saúdské Arábii v dubnu 2018 a jíž zmíněné papežské audicenci.

 

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.