50. výročí atentátu na Pavla VI.

27.11.2020 

Vatikán. Právě před padesáti lety, 27. listopadu 1970, došlo k atentátu na dnes již svatého papeže Pavla VI. Dramatická epizoda se udála krátce po přistání v Manile, během nejdelší cesty jeho pontifikátu, která zavedla tehdy třiasedmdesátiletého papeže Montiniho cestoval do Asii a Oceánie. Při pozdravu oficiálních delegací na Filipínách zaútočil na papeže pětatřicetiletý bolivijský malíř Benjamin Mandoza y Amor, převlečený za kněze. V jedné ruce držel pozlacený kříž a v druhé, skryté pod sutanou, malajskou dýku. Podařilo se mu zasadit papeži dvě rány: na krk, chráněný naštěstí tuhým límcem, a druhou do prsou v blízkosti srdce. Rychlá reakce okolostojících přispěla k záchraně papežova života.

Papež Pavel VI. putoval v listopadu 1970 Asií a Oceánií. Příležitost k cestě zavdalo první zasedání Biskupské konference Východní Asie. Papež kráčející v šlépějích II. Vatikánského koncilu se chtěl setkat také s lidmi žijícími na druhé straně zeměkoule a předat jim poselství o významu inkulturace víry a bohaté šíři katolicismu. P. Pasquale Macchi, sobotní papežův sekretář, prozradil, že Pavel VI. dostával varovné signály o možnosti atentátů již od doby cesty do Svaté země v roce 1964. Přistupoval však k cestám bez nepokoje a svěřoval své konání Bohu.

Po útoku zůstaly na bílé papežské sutaně krvavé skvrny. Lékař Pavla VI. s ohledem na rány aplikoval protitetanovou injekci, která vyvolala horečnatý stav, a doporučil, aby se v odpoledním programu nepokračovalo. Papež Montini se nicméně rozhodl postupovat podle stanového plánu, “aby nezklamal očekávání lidí a zachoval rezervovanost kolem události.”

Útočník svého činu nelitoval. Holedbal se, že by při příští příležitosti jednal stejně. Zpráva oběhla svět, Svatý stolec však nepotvrdil, že papež byl zasažen. O několik let později byl z vězení propuštěn, protože Vatikán se nepodal civilní žalobu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.