Papež: Krása naší Matky je nenapodobitelná, ale přitahuje nás

8.12.2020 

Vatikán. Přibližně stovka lidí se před polednem sešla na Svatopetrském náměstí k pravidelné sváteční promluvě Petrova nástupce před mariánskou modlitbou Anděl Páně, právě ve chvíli, kdy ustal déšť a na chvíli vysvitlo slunce. Papež František ve své mimořádné promluvě komentoval dnešní liturgickou slavnost Panny Marie, počaté bez poskvrny prvotního hříchu, a s odkazem na druhé mešní čtení z listu Efesanům (srov. Ef 1,3-6.11-12) mimo jiné řekl:

Co bylo pro Marii začátkem, bude pro nás cílem, až projdeme očistnou „koupelí“ Kristovy božské milosti. Bránu ráje nám otevírá Boží milost, kterou přijímáme věrností. Všichni svatí a světice šli touto cestou. I ti nejnevinnější však byli poznamenáni prvotním hříchem a všemi silami zápasili proti jeho důsledkům. Prošli »úzkou branou«, která vede k životu (srov. Lk 13,24). [...] Využijme nynější chvíle! To je křesťanský smysl onoho „carpe diem – užij dne“. Nikoli užívat si života v prchavém okamžiku, ne, to by byl ten světský smysl, nýbrž využít dnešek k odmítnutí zla a k přitakání Bohu, otevřít se Boží  Milosti, přestat se konečně krčit a klouzat do přetvářky. Pohlédnout realitě do tváře, uznat, že jsme nemilovali Boha a neměli rádi bližního, jak bychom měli. A vyznat se, začít cestu obrácení, předně  požádat o odpuštení Boha ve svátosti smíření a potom napravit příkoří, způsobené druhým. A stále otevřeni milosti. Pán klepe na naše dveře, klepe na naše srdce, aby k nám vešel přátelsky, družně a daroval nám spásu.

A toto je pro nás cesta, jak být »svatí a neposkvrnění«. Nekontaminovaná krása naší Matky je nenapodobitelná, ale zároveň nás přitahuje. Svěřme se jí, a řekněme jednou pro vždy „ne“ hříchu a „ano“ Milosti.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy PROMLUVY před Angelus je ZDE

Po společné mariánské modlitbě Anděl Páně a požehnání pozdravil papež František věřící, přítomné  na Svatopetrském náměstí, a mimo jiné řekl:

Jak víte, dnes odpoledne se nebude konat tradiční hold u mariánského sloupu na Španělském náměstí, aby se předešlo nahromadění lidí, jak stanovili občanští představitelé. To nám však nebrání darovat naší Matce květy, které ji těší více: modlitbu, pokání a srdce otevřené pro milost. Dnes ráno jsem se však přesto odebral soukromě na Španělské náměstí a pak do baziliky Panny Marie Větší, kde jsem sloužil mši.

Petrův nástupce se pak všem popřál hezký sváteční den a jako obvykle se svěřil do modliteb věřících.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.