Papež zakončil mariánský rok v Argentině

9.12.2020 

Vatikán. „Duchovně se připojuji ke všem věřícím, kteří dnes slaví zakončení mariánského roku“, pronesl papež František ve videoposelství, které v noci z úterka na středu zaznělo při mši svaté v katedrále argentinského města La Plata. Před mimořádným výstavem mariánské sošky z Luján zde argentinská církev zakončila jubilejní mariánský rok, vyhlášený u příležitosti čtyřstého výročí přenesení mariánské sošky tzv. Virgen del Valle z Venezuely do argentinské provincie Catamarca.

„Nezapomínejte, že Maria je Matka a učednice. Je to Ježíšova Matka, ona přivedla Ježíše na svět. A je též učednicí, která jako první Ježíše následovala, konala, co přikazoval, a byla poslušná. Kéž nás Maria – jako Matka a učednice – provází v našem každodenním životě“,

Vzkázal papež věřícím ve své vlasti, kteří zakončili mariánský rok. Jeho program doznal zásadních změn – kupříkladu se nekonal IV. národní mariánský kongres, plánovaný původně na duben. Argentinští biskupové nicméně v březnu svěřili Panně Marii, uctívané pod titulem „Virgen del Valle“, celý národ a zejména nemocné i jejich ošetřovatele.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.