Arcibiskup Jurkovič varuje před vymýšlením nových lidských práv a zanedbáváním jejich principů

11.12.2020 

Vatikán /Ženeva. V otázce úcty k lidským právům došlo ve světě k pokroku v oblasti boje priti některým formám diskriminace a respektu k právům žen. Ohrožena je však samotná koncepce lidských práv, protože jsou stále častěji odtrhovány od antropologických hodnost, které stojí u jejich základů. Upozornil na to upříležitosti včerejšího Dne lidských práv papežský představitel při agendách OSN v Ženevě.

Arcibiskup Ivan Jurkovič pro Vatikánský rozhlas připomněl výročí podpisu Všeobecné deklarace lidských práv (10. prosince 1948). Jak zdůraznil, nejde o to vymýšlet nová práva, nýbrž zůstat věrní původní deklaraci a jejím hodnotám.

„Bez víry v hodnoty nelze chránit ani lidská práva ani demokracii. Demokracie není jen pouhý politický mechanismus. Aby demokracie mohla fungovat, je zapotřebí čehosi dalšího. Je zapotřebí víry v hodnoty, je třeba při nich vytrvat. Bez toho nelze zachovat lidská práva. Lidská důstojnost nebude respektována. Takto dochází k situacím, které otřásají naším svědomím, jako je autoritarismus, zneužití moci. Děje se to nikoli proto, že demokracie pokulhává, ale proto, že nevěříme v hodnoty, nevěříme, že ochrana člověka je důstojností, garantovanou Bohem samým. Během zasedání agentur OSN, kterých se účastní představitelé více než 190 zemí, se Svatý stolec vždycky vrací k jenomu a témuž, k tématu hodnot. A co je zajímavé, v kuloárech za mnou přicházejí diplomaté a děkují nám. Říkají mi: ještěže jste to řekli, ještěže je tu Svatý stolec, díky tomu o tom ještě někdo mluví. Musíme zůstat věrni tomuto poselství, v naději, že se svět změní, že k tomu dozraje.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.