Svatý otec: Niternou radostí je vědět, že Pán je s námi

13.12.2020 

Vatikán. Několik set lidí - tedy o poznání více než v uplynulých týdnech - dnes před polednem přišlo na Svatopetrské náměstí, aby si vyslechli pravidelnou promluvu Petrova nástupce před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Na třetí neděli adventní papež totiž pravidelně žehná sošky, znázorňující Ježíška, jež se o Vánocích vkládají do jesliček. Zejména rodiny proto v hojném počtu přicházejí na toto setkání s papežem. Svatý otec komentoval dnešní evangelium (srov. Jan 1,6-8.19-28) o Janu Křtiteli, dosvědčujícím Krista, a mluvil o podmínkách radosti, k níž vybízí vstupní antifona dnešní liturgie.

První podmínka křesťanské radosti: odstředit se a do svého středu dát Ježíše. Nejde o odcizení, protože Ježíš skutečně je středem, je světlem, jež dává životu každého muže a každé ženy, přicházejících na tento svět, plný smysl. Jde o stejný dynamismus lásky, který mne vede ven od sebe sama, ne abych se ztratil sobě, nýbrž nalezl se odevzdáním a prokazováním dobra druhému.

Jan Křtitel ušel dlouhou cestu než dospěl ke svědectví, jež vydal o Ježíši. Cesta radosti není procházka. Na neustálé radosti je třeba pracovat. Jan již od mládí vše opustil, aby kladl na první místo Boha a naslouchal celým srdcem a vší silou Jeho Slovu. Jan odešel na poušť a zbavil se všeho pomíjivého, aby byl svobodnější a sledoval vanutí Ducha svatého. Jistě, některé rysy jeho osobnosti jsou ojedinělé, neopakovatelné a nelze je nabízet všem. Avšak jeho svědectví je paradigmatické pro každého, kdo chce hledat smysl svého života a nalézt opravdovou radost. Křtitel je vzorem zvláště pro ty, kteří jsou v církvi povoláni hlásat druhým Krista: mohou tak činit pouze v odstupu od sebe a od zesvětštění tím, že nebudou přitahovat lidi k sobě, nýbrž směrovat je k Ježíši.

Směrovat k Ježíši je radost. Ta má charakterizovat naši víru. Také v těžkých chvílích je niternou radostí vědět, že Pán je se mnou, že Pán je s námi, že Pán vstal z mrtvých.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy PROMLUVY je ZDE

Po společné mariánské modlitbě Anděl Páně a požehnání papež dodal:

Zdravím dnes skupinu příchozích, kteří reprezentují rodiny a děti Říma, u příležitosti žehnání sošek Ježíšků, organizovaného Centrem římských oratoří. Letos je vás zde málo kvůli pandemii, ale vím, že mnohé děti a mladí jsou v oratořích nebo doma a sledují nás pomocí  komunikačních prostředků. Každého z vás zdravím a žehnám sošky, které si vložíte do jesliček na znamení naděje a radosti. Mlčky je požehnáme: ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého! Až se budete doma spolu s rodiči před jesličkami modlit, nechte se přitáhnout něhou Dítěte Ježíše, který se nám narodil v chudobě a křehkosti, aby nás obdaroval svojí láskou.

Potom se papež František s přítomnými rozloučil jako obvykle prosbou o modlitbu za sebe.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.