Papež: Modlit se lze pouze v duchu lásky

16.12.2020 

Vatikán. Dopoledne papež v přímém přenosu ze soukromé knihovny Apoštolského paláce pronesl devatenáctou část cyklu katechezí věnovaných modlitbě. Byla uvedena čtením z listu Efesanům (Ef 6,18-20), kde sv. Pavel vybízí věřící, aby při každé příležitosti prosili, bděli a vytrvale se přimlouvali za všechny. Papež František zaměřil dnes pozornost na přímluvnou modlitbu a svoji katechezi, jako obvykle namnoze improvizovanou, zakončil slovy:

Církev má ve všech svých členech poslání praktikovat přímluvnou modlitbu, přimlouvá se za druhé. Tuto povinnost má zejména ten, komu byla svěřena odpovědnost: rodiče, vychovatelé, vysvěcení služebníci, představení nějakého společenství... Jako Abraham a Mojžíš musejí někdy před Bohem „bránit“ ty, kteří jim byli svěřeni. Jde vlastně o to dívat se na ně Božím zrakem a srdcem, tedy s nepřemožitelným soucitem a vlídností Boha samého. Vlídně se modlit za druhé.

Bratři a sestry, všichni jsme listy téhož stromu: každé oddálení nás volá k velkému slitování, jež máme živit modlitbou za sebe navzájem. Modleme se jedni za druhé, prospěje to nám a všem.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy KATECHEZE je ZDE

Po souhrnech katecheze v dalších osmi jazycích se Petrův nástupce se všemi, kdo sledovali dnešní přenos, rozloučil opět v italštině slovy:

Chtěl bych všechny vybídnout, aby »přidali do kroku« vstříc opravdovým vánocům, které jsou Narozením Ježíše Krista. Letos nás čekají restrikce a nepříjemnosti, ale mysleme na vánoce Panny Marie a svatého Josefa. Pro ně nebyly růžové! Kolik těžkostí, kolik starostí! A přece byli vedeni a podporováni vírou, nadějí a láskou. Ať je tomu tak i s námi! Ať nám také tato těžkost pomůže trochu očistit způsob prožívání Vánoc, slavit vyjitím z konzumismu: ať jsou zbožnější, autentičtější a opravdovější!

A jako obvykle zmínil nakonec Svatý otec výslovně mládež, staré a nemocné lidi, a novomanžele:

Každý ať v těchto dnech přijme milost, která se pro vás staré stane útěchou, pro vás mladé posilou, pro nemocné oporou a pro vás novomanžele důvěrou v Boží Prozřetelnost.

Po společné modlitbě Otčenáš Petrův nástupce udělil apoštolské požehnání.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.