Papež pozdravil tříkrálové koledníčky

2.1.2021 

Vatikán. Po páteční modlitbě Anděl Páně pozdravil papež František tříkrálové koledníčky z Německa a Rakouska, takzvané Sternsinger, “hvězdné pěvce”. Ocenil, že děti, které letos nemohou navštěvovat domácnosti s tříkrálovým požehnáním, “našly jiné způsoby, jak přinášet radostnou vánoční zvěst a sbírat dary pro své potřebné vrstevníky”.

Kvůli nemožnosti fyzického kontatku a setkávání se organizátoři letošního, již 63. ročníku tříkrálového koledování, Dětské misijní dílo a Německá biskupská konference, dohodli na prodloužení akce až do 2. února. Sbírka bude věnována dětem na Ukrajině, které často žijí odděleně od svých rodičů, pracujících v jiných evropských zemích. Plánuje se “bezkontaktní” koledování: lístky s požehnáním budou k dispozici v kostele, děti budou roznášet či rozesílat balíčky či dopisy s požehnáním, v Rakousku je možné objednat jejich virtuální návštěvu prostřednictvím videa.

Tříkrálové koledování je největší celosvětovou charitativní akcí, pořádanou dětmi a určenou dětem. V Německu se jí na počátku loňského kalendářního roku zúčastnilo 300 tisíc koledníčků, kteří vybrali 52,4 milionů euro. V Rakousku výtěžek loňské sbírky (18,4 milionů euro) financoval 500 pomocných projektů ve dvaceti zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky.

Také v České republice 1. ledna začala on-linová Tříkrálová sbírka. Jejím virtuálním koledníkům dnes dopoledne v brněnské katedrále sv. Petra a Pavla požehnal biskup Vojtěch Cirkle.

Foto: Tříkráloví koledníci v Evropském parlamentu (2019).

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.