Farář bejrútské katedrály: Nejprve rekonstruovat živou církev

4.1.2021 

Libanon. Navzdory všemu pokračujeme v boji za mír, jako svědci Ježíše Krista, jak nás o to žádal Svatý otec,“ říká farář maronitské katedrály v Bejrútu otec Jad Chlouk, s odkazem na vánoční poselství papeže Františka. Libanon se potýká s hlubokou politickou krizí, ale také s dramatickou ekonomickou situací, nejhorší od let občanské války, která devastovala zemi v letech 1975 – 1990. Vedle nestability v regionu a pandemie se na situaci hlavního města podepsala také srpnová exploze v přístavu, která podle posledních bilancí způsobila smrt 200 lidí a sedm tisíc dalších zranila.

Bejrút se vzpamatovává jen pomalu. Mnozí v první chvíli přislíbili podporu, ale ne všichni dodrželi své sliby, říká farář katedrály sv. Jiří, otec Chlouk:

„Mnoho nevládních organizací pořídilo fotografie, aby mohly dokumentovat naše utrpení – ale nic nenásledovalo. Naše církev se snaží pomáhat lidem, jak to jde, být jim nablízku. Naším hlavním cílem je nejprve rekonstruovat živou církev a teprve potom kamenné kostely. Papež František ve svém nedávném vánočním poselství adresovaném Libanoncům žádal politické a náboženské předáky, aby na sebe vzali odpovědnost. Vybízel také mezinárodní společenství, aby zabránilo zapojení Libanonu do regionálních napětí a konfliktů.  Vánoční list Svatého otce nám dodal novou naději a povzbudil nás, abych navzdory všemu bojovali, abychom usilovali o život v pokoji, dosvědčovali Ježíše Krista a bratrství, abychom se nezalekli těžkých situací. Konec konců v této části středního východy byly vždycky války a pronásledování.“

Říká farář maronitské katedrály v Bejrútu. Jak nicméně dodává, mnoho mladých lidí chce odejít a hledat pokojný život jinde. Jejich sklíčenost je hluboká a není snadné je přesvědčit, že také tyto krize pominou, přiznává otec Jad Chlouk.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.