Zemřel kardinál Eusébio Oscar Scheid

14.1.2021 

Brazílie. Diecéze São José dos Campos (stát Sao Paulo) oznámila úmrtí svého emeritního pastýře a někdejšího arcibiskupa Ria de Janeiro. Kardinál Eusébio Oscar Scheid zemřel ve věku 88 let, po šedesáti letech kněžství a devětatřiceti letech biskupské služby, 13. ledna 2021, na zápal plic komplikovaný koronavirem. Papež František v kondolenčním telegramu připomíná jeho biskupské motto: „Bůh je dobrý“, které naplnil svou církevní službou.

Zesnulý kardinál byl členem řeholní rodiny dehoniánů, jejíž základní a střední školu navštěvoval. Slavné sliby ve Společnosti kněží Ježíšova Srdce složil v únoru 1954. Poté studoval jak v Brazílii, tak na římské Gregoriánské univerzitě. Biskupské svěcení v diecézi São José dos Campos přijal roku 1981, o deset let později byl jmenován arcibiskupem Florianópolis (1991) a konečně po dalších deseti letech se ujal vedení arcidiecéze Rio de Janeiro (2001). Kardinálský titul mu udělil papež Jan Pavel II. v říjnu 2003.

Ve Vatikánu byl kard. Scheid poradcem Papežské komise pro Latinskou Ameriku a členem Papežské rady pro sdělovací prostředky, zároveň se účastnil na práci Rady kardinálů (2007). Po jeho úmrtí čítá kardinálský sbor 227 členů, z toho 128 volitelů a 99 bez volebního práva v případném konkláve. V kardinálském kolegiu již není zastoupena kongregace dehoniánů.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.