Ctnosti a neřesti – nový televizní rozhovor s papežem Františkem

21.1.2021 

Vatikán/Itálie. Soukromá italská televize Nove oznámila, že v brzké době uvede v hlavním vysílacím čase novou řadu rozhovorů s papežem Františkem na téma „Neřesti a ctnosti“. Sedm setkání s římským biskupem bude moderovat o. Marco Pozza, kaplan padovské věznice a autor několika obdobných televizních pořadů.

Úvahy nad sedmi hlavními hříchy (pýcha, lakomství, závist, hněv, smilstvo, nestřídmost, lenost) a sedmi křesťanskými ctnostmi (čtyřmi základními – modrost, spravedlnost, statečnost, mírnost, a třemi božskými – víra, naděje a láska) i jejich delikátním vztahem se budou opírat o geniální ztvárnění těchto námětů na freskách v padovské kapli rodiny Scrovegniů (foto), jejichž autorem byl na počátku čtrnáctého století Giotto di Bondone.

„Upadli jsme do kultury adjektiv a zapomněli jsme na substantiva“, tvrdí papež František v televizním rozhovoru. „Zapomínáme, že před námi stojí člověk, muž či žena. Je důležitější být člověkem, než nemít tyto ctnosti či hříchy. Bůh nemá rád adjektivizaci, miluje člověka takového, jaký je“. Podle autora pořadu, o. Marca Pozzy, jsou nová setkání s papežem „přirozeným pokračováním práce započaté v roce 2017. „Po komentářích k modlitbě „Otče náš“, „Zdrávas Maria“ a „Vyznání víry“ jsme se rozhodli zvýšit laťku a oslovit televizní publikum, které možná příliš neuvyklo takovýmto tématům“, dodává italský kněz.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.