Nejstarší řeholnice světa vyhrála boj s Covidem

10.2.2021 

Francie. Zítra oslaví své své 117. narozeniny a právě vyhrála boj s koronavirem. Mluvíme o francouzské řeholní sestře André Randon, která je nejstarší obyvatelkou Evropy. Zákeřnou nemocí prošla bezpříznakově a podle pečovatelů za nejtěžší věc považovala nemožnost účastnit se eucharistie.

Sestra André se narodila 11. února 1904 a patří do kongregace milosrdných sester sv. Vincence de Paul, u nás známých jako Vincentky. Na světě žije jen jeden člověk, který se dožil vyššího věku, sto osmnáctiletý Japonec. Před vstupem do řádu pracovala jako guvernantka a posléze mnoho let v nemocnici. Dnes je odkázána na invalidní vozík a téměř nevidí. Žije v domě pokojného stáří u Toulouse, ve kterém byl nový koronavirus diagnostikován u 81 z celkového počtu jeho 88 obyvatel. Více než deset jich covidu-19 podlehlo.

Vzhledem k mimořádně vysokému věku nedávali lékaři sestře žádnou šanci. K překvapení všech nicméně prošla nemocí bezpříznakově. “Ani trochu se o sebe nestrachovala, obavy měla pouze o druhé,” říká jedna z pečovatelek. Dodává také, že nejobtížnější bylo pro sestru to, že se nemohla účastnit bohoslužeb, protože celá instituce byla zavřená. V jednom z rozhovorů sestra André vyznala, že za celý svůj řeholní život ani jednou nevynechala mši. Mluvila také o tom, že posilu hledá v modlitbě: “Neustále rozmlouvám s dobrým Bohem. Když se něco daří, vyprávím mu o tom, a někdy se na něj obořím, že mě opouští.”

Před dvěma lety, u příležitosti 115. narozenin, dostala sestra André osobní list od papeže Františka a od něho požehnaný růženec. Když se jí ptali na tajemství dlouhověkosti, prozradila, že pro ni spočívá v modlitbě - a čokoládě.

 

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.