Fanatičtí hinduisté napadli katolickou vesnici

10.2.2005 

?Jestli se neobrátíte, zemřete?: tak vyhrožovala skupina extrémistických hinduistů obyvatelům katolické vesnice Rajura v západoindickém státě Maharashtra. Zprávu o tom podala agentura Fides. Uvádí, že ?na místě panuje strach a někteří obyvatelé tam žijí v naprosté hrůze?. ?Lidé jsou stále ještě otřeseni z hromadného napadení, které vůči nim podnikla fanatická skupina hinduistů 7. února ? čteme ve zprávě. Všem obyvatelům vyhrožovali smrtí. Věřící byli napadeni i v místním katolickém kostele".

Vesnice Rajura je jediná v okrese s vlastní samosprávou. Katolíci jsou potomci přistěhovalců z Madhya Pradesh a jejich rodiny zde poklidně žijí řadu století?. ?Celá vesnice je katolická, obyvatelé žijí převážně v chudobě a jsou velmi oddanými věřícími,? řekl pro agenturu biskup z Amravati, mons. Adwin Colaco. Podle biskupa byla skupina vyprovokována proslovem jednoho ?munni? (náboženského představitele Hinduistů), v oblasti Ayodhya.

Podle místních zdrojů vtrhla 7. února hinduistická skupina do vesnice za křiku na svých džípech, s namířenými puškami; našli však jen pracující lidi. Biskup o tom informoval v dopise adresovaném občanským úřadům státu Maharshtra, ministru vnitra indické federace, ve kterém žádal ochranu pro obyvatelé Rajura, kteří ?ze strachu zůstávají zavření doma?.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.