Kalendář obřadů Svatého týdne

8.3.2005 

Papežský úřad pro liturgické slavnosti zveřejnil kalendář obřadů Svatého týdne. Jednotlivým slavnostem budou předsedat pověření členové kardinálského sboru. Jak včera informoval vatikánský mluvčí, účast Svatého otce bude záležet na jeho rozhodnutí po návratu z nemocnice.

Obřadům Květné neděle, 20. března, bude na náměstí sv. Petra předsedat kardinál Camillo Ruini, vikář Svatého otce pro římskou diecézi.

Ranní liturgii svěcení olejů na Zelený čtvrtek povede ve Vatikánské bazilice prefekt Kongregace pro biskupy, kardinál Giovanni Battista Re. Večerní eucharistii bude předsedat kardinál Alfonso López Trujillo.

Při velkopáteční liturgii Umučení Páně bude v bazilice Sv. Petra hlavním celebrantem kardinál James Francis Stafford, hlavní penitenciář Svatého Stolce. Večer, jak je tradicí, proběhne pobožnost křížové cesty v Koloseu. Autorem rozjímání je letos prefekt Kongregace pro nauku víry, kardinál Joseph Ratzinger.

Ten také, z titulu děkana kardinálského kolegia, bude předsedat obřadům velikonoční vigilie, Vzkříšení Páně. Ranní velikonoční mši svatou na náměstí sv. Petra povede vatikánský státní sekretář, kardinál Angelo Sodano. V poledne Svatý otec udělí věřícím slavnostní požehnání ?Urbi et Orbi? ? Městu a Světu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.