Kardinál Grocholewski vysvětluje chod vatikánských úřadů

29.3.2005 

Spekulace o Papežově zdraví a chodu vatikánských úřadů zaplnily v posledních dnech stránky italských novin. V rozhovoru pro deník ?Il Messagero? kardinál Zenon Grocholewski uváděl na pravou míru pověsti o polském klanu. ?Kdo mluví o polském klanu ve Vatikánu, ten se plete? ? uvedl prefekt Kongregace pro katolickou výchovu. Kardinál Grocholewski pracuje 33 let v římské kurii. Zvýšení počtu Poláků v úřadech Svatého Stolce v době pontifikátu Jana Pavla II. označuje za přirozený následek volby Karola Wojtyly. Redakce mnoha papežských textů probíhá v polštině. Do Vatikánu přichází mnoho dopisů v polském jazyce, o to nejen z papežovy vlasti ? naznačuje kardinál Grocholewski. V tvrzeních o polském klanu jde o vítězství senzace nad pravdou, s příměsí zlomyslnosti. Autoři podobných výroků nerozumějí logice plnění církevních funkcí, která se velmi liší od mentality světa - zdůrazňuje kardinál Grocholewski.
Pokud jde o mechanismus rozhodování v době nemoci Svatého otce, prefekt Kongregace pro katolickou výchovu potvrzuje, že mnoho věcí nevyžaduje přímý zásah Papeže. Úřady římské kurie často pracují na dokumentech, které jsou předloženy ke schválení až na závěr. I v době nemoci nebo nepřítomnosti Papeže ale platí normy pro otázky vyhrazené Svatému otci. Kvůli hospitalizaci Jana Pavla II. se některé věci opozdily a čekají na jeho rozhodnutí. Svatý otec může přirozeně svěřit na určitou dobu úpravy dokumentů někomu z šéfů vatikánských dikastérií.
Podle kardinála Grocholewského útoky na osobu Svatého otce zveřejněné v některých médiích souvisí s jeho učením. Pro některé kruhy je nepohodlný Papež, který bojuje o respekt k lidské důstojnosti a k právům každého člověka, o skutečnou demokracii a solidaritu, o hledání pravdy a morální rozvoj lidstva, uvedl kardinál Zenon Grocholewski.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.