Modlitby za Jana Pavla II. v Jeruzalémě

1.4.2005 

Zatímco v Římě převládá rozechvění, obavy o život Svatého Otce, v Jeruzalémě deset kardinálů z pěti světadílů a čtyřicet biskupů a četní rektoři a kněží neo-katechumenální cesty, konající pouť do Svaté země, sloužili mši svatou za Jana Pavla II. ve Večeřadle, na témže oltáři, kde nynější Kristův náměstek slavil eucharistickou oběť během své historické návštěvy Svaté země v březnu roku 2000. Aby mohli slavit mši svatou v historickém sále, kde se zrodila církev a kde byla ustanovena svátost eucharistie, izraelská vláda, pod jejíž pravomoc Večeřadlo spadá, vydala zvláštní dovolení. Hlavním celebrantem byl madridský arcibiskup kardinál Rouco Varela. Zde na tomto místě, kde byli shromážděni apoštolové spolu s P. Marií v den Letnic, kardinál vybídl všechny, aby se spojili s nebeskou církví myslíce na zdraví Jana Pavla II. Na konci eucharistické oběti kardinál Pell ze Sydney a Lopez Rodriguez ze Santo Domingo vyjádřili svou blízkost Svatému Otci slovy:

?Je to dojemná chvíle. Opravdu úchvatná epocha. Dějiny papežství viděly tolik krásných chvil, ale také špatných, avšak zřídkakdy viděly takového papeže. Jistě celý svět, všichni lidé dobré vůle, i zde ve Svaté zemi, židé i muslimové se modlí za Svatého otce?.

?Jsme mu velmi blízko v modlitbách. Cítím se duchovně blízko papeži , naplněn hlubokou vděčností za vše, co vykonal pro církev, zvláště pro tu část v Latinské Americe. Tam vždycky přicházel s takovou láskou a vystupoval na obranu všech našich národů a všech našich chudých. Myslím si, že to byl mimořádný člověk pro církev během těchto 26 let. Nyní mu všichni musíme být nablízku, protože je to Otec, univerzální pastýř církve. Myslím si, že je to povinností všech synů a dcer církve, ale řekl bych i celého lidstva. Vždyť tolik osob miluje Svatého Otce, i když nejsou křesťany?.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.