Sta tisíce lidí vzdávají hold Janu Pavlu II.

5.4.2005 

Zástupy lidí čekajících na to, aby mohli uctít památku Jana Pavla II. zaplnily všechny přístupové cesty k Vatikánu. Katafalk Svatého otce je vystaven před papežským oltářem v Bazilice sv. Petra. Skupiny mladých lidí jdou pěšky přes celé centrum města, starší využívají kyvadlové dopravy zřízené římským magistrátem. Ozývají se všechny světové jazyky, v zástupu zahlédnete rodiny z dětmi, i starce. Někteří včera večer čekali až osm hodin. Dnes byla otevřena druhá přístupová cesta, což snížilo dobu čekání na polovinu. Dlouhé hodiny doprovází nepřetržitá modlitba a zpěv, četba z textů Svatého otce a spontánní potlesk, když moderátoři vysloví jeho jméno.

- My všichni jsme tady, abychom pokračovali v jeho díle, dávali hlas jeho ideálům. Tvoje síla, tvoje mírnost, tvá láska dnes chybí celému světu, ale i přesto, že už nejsi mezi námi, zůstaneme vždycky věrní tvé památce, aby světlo naděje, lásky a pokoje nikdy nezhaslo. Děkujeme za všechno.

- Udělal pro svět velmi mnoho. Podařilo se mu zapojit také nás všechny. Proto teď považuji za nutné přijít. Pohádala jsem se kvůli tomu i se svými rodiči.

- Změnil můj život a ještě více změnil můj život Ježíš. V mém životě zastupoval Ježíše právě on. Jsem šťastný, že můžu být tady, kvůli té velké lásce, kterou dal celému světu.

Co cítíte, když tu čekáte, abyste se u Jana Pavla II. naposled pomodlili?

- To není naposled, věřím, že se s ním uvidím v příštím životě.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.