Nyní stojí v okně Otcova domu - pohřební mše svatá

8.4.2005 

?Pro nás všechny zůstane nezapomenutelné, jak na tuto poslední velikonoční neděli svého života Svatý otec, poznamenaný utrpením, se ještě jednou a naposled vyklonil z okna Apoštolského paláce a naposled udělil požehnání ?Urbi et orbi.? Můžeme si být jisti, že náš milovaný Papež nyní stojí v okně Otcova domu, vidí nás a žehná. Ano, žehná nám, Svatý otec. My svěřujeme tvou drahou duši Matce Boží, tvé Matce, která tě vedla každý den a nyní tě povede do věčné slávy Svého Syna, Ježíše Krista našeho Pána.
Amen.?

Tak končil Kardinál Joseph Ratzinger homilii při pohřební mši svaté Jana Pavla II. Obřadů se zúčastnilo více než 200 vládních delegací a zhruba 3 miliony věřících shromážděných kolem Vatikánu a na dalších náměstích Říma. Hlavním motivem homilie děkana kardinálského kolegia bylo povolání a následování Krista.

"Následuj mě! ? Karol Wojtyla přijal, když uslyšel ve volání církve Kristův hlas. A pak si uvědomil, jak je pravdivý výrok Pána: ?Kdo si bude hledět život zachránit, ztratí ho, a kdo by ho ztratil, zachová ho? (Lk 17,33). Náš papež ? to víme všichni nikdy nechtěl zachránit svůj život, držet si ho pro sebe; chtěl se dávat bez výhrad, až do poslední chvíle, pro Krista, a tak také pro nás. Právě tím způsobem mohl zakoušet, jak všechno, co odevzdal do rukou Pána se vrátilo novým způsobem. Láska ke slovu, k poesii, k literatuře, byla podstatnou částí jeho pastýřského poslání a dala mu novou svěžest, novou aktuálnost, novou přitažlivost hlásání evangelia, právě také, když je znamením sváru?.

Plný text homilie kardinála Ratzingera ZDE

Jako už několikrát dříve, když kamery zabraly prostou cypřišovou rakev, ve které spočinulo tělo Jana Pavla II., také po homilii se rozlehl spontánní potlesk. Poutníci začali skandovat: ?Santo subito? ? Svatý ihned. Po svatém přijímání začaly obřady rozloučení se zesnulým. Nejprve byly odzpívány litanie ke všem svatým. Pak patriarchové východních církví zahájili modlitbu za zemřelého podle byzantské liturgie. Za zpěvu magnificat se procesí s papežovou rakví vydalo směrem k vatikánským grotám. Tam byla cypřišová rakev vložena do cínové schránky a ta pak do další dřevěné rakve. Tělo Jana Pavla II. bylo uloženo do hrobu vykopaném pod vatikánskou bazilikou, kde byl před svou beatifikací pochován Jan XXIII.

Pohřební obřady začaly už brzy ráno rituálem uzavření rakve. Účastnila se ho jen normami přesně ustanovená skupina kardinálů a nejbližších spolupracovníků Jana Pavla II. Po recitaci předepsaných modliteb byla tvář Svatého otce zahalena bílým závojem. Před uzavřením rakve byly dovnitř vloženy pamětní medaile, vydané za pontifikátu Jana Pavla II. Jde o zvyklost, která dříve sloužila jako doložení datace a délky pontifikátu. Přečten byl také notářský dokument obsahující životopis zemřelého Papeže, tzv. "Rogitum". Účastníci obřadu ho podepsali a uložili rovněž do rakve.

Plný text "Rogitum" v italštině a v latině naleznete ZDE

Významným rysem pohřební slavnosti Jana Pavla II. byla přítomnost delegací jiných církví i nekřesťanských náboženství. Přímo nad papežovou rakví se modlil nejvyšší představitel anglikánů, arcibiskup Rowan Williams a pravoslavný patriarcha z Konstantinopole, Bartoloměj I.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.