Primas anglikánů R. Williams: Tři fáze v životě Benedikta XVI.

27.4.2005 

Benedikt XVI. v prvních dnech svého pontifikátu několikrát ohlásil za svou přední povinnost pracovat pro návrat plné a viditelné jednoty všech Kristových následovníků. O ekumenických perspektivách nového pontifikátu hovoří primas Anglikánského společenství, canterburský arcibiskup Rowan Williams:

?Já bych viděl v životě Benedikta XVI. tři fáze. Jako teolog, ještě v Německu, napsal úžasné věci, pozitivní a mimořádně přínosné o charakteru církve, o povaze křesťanské víry. Některé z těchto věcí, napsaných v 70 letech, považuji stále za mimořádně významné. Nedávno jsem si znovu přečetl spisy z roku 1976, kde mimo jiné mluví o pravém Bohu, který má jméno a volá lidi jménem, zatímco ?falešní bohové? jsou jen čísly a jednají s lidmi jako s čísly. To jsou věci, o kterých ještě mnoho let bude mít smysl přemýšlet.
Druhá fáze nastupuje s jeho pověřením pracovat ve Vatikánu, kde byly jeho úkolem věroučné definice. Bez ustání bojoval za jasnost definic. To byl jeho úkol, to se po něm žádalo. Nyní se od něj žádá třetí úkol. Jak se k němu postaví ještě nevíme, ale jak už bylo řečeno, jsou jisté signály, jak pokračovat v cestě, spolu s ostatními, ve světle encykliky Jana Pavla II. ?Ut Unum Sint?, včetně debaty o vykonávání Petrovy služby.
Zdá se mi, že události posledních týdnů, od smrti k pohřbu papeže Jana Pavla II., až po nedělní zahájení pontifikátu, jaksi předznamenaly vztah přátelství na světové úrovni, ve kterém se lidé sjednotili proto, aby se klaněli Bohu a vzdávali mu chválu.
Navzdory obtížím ve věroučných definicích, je stále zřejmější jednota na jiných úrovních. Myslím, že právě v této perspektivě chce Papež pracovat. A to je také mou modlitbou.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.