V boji se zločinem je nutná mezinárodní spolupráce

28.4.2005 

Obchod s lidmi i se zbraněmi, korupce, práva vězňů a nezletilých, to byly hlavní problémy, ke kterým se Svatý Stolec vyjádřil na 11. Kongresu Spojených národů o prevenci zločinů a trestním právu. Kongres probíhal v minulých dnech v hlavním městě Thajska.
?Zločinnost není jen ohrožením míru a pořádku, ohrožuje také lidskou důstojnost. Zločin totiž narušuje důstojnost oběti i pachatele.? ? zdůraznil ve svém projevu apoštolský nuncius v Thajsku, arcibiskup Salvatore Pennacchio. Představitel Svatého Stolce zdůraznil, že vzhledem k novodobé snadnosti komunikace prevence zločinnosti není už otázkou, kterou lze vyřešit na lokální úrovni. Mezinárodní spolupráce je nezbytná. Mezi formami zločinnosti, které si zasluhují zvláštní pozornost, arcibiskup Pennacchio jmenoval na prvním místě obchod s živým zbožím. Jde v něm především o ženy a děti.
Obavy Svatého Stolce budí také obchod se zbraněmi a šíření terorismu, které s ním bezprostředně souvisí. Omezení přístupu ke zbraním by napomohlo jak míru tak bezpečnosti.
Právo a spravedlnost ve společnosti ohrožuje rovněž korupce. Ta kvete především v podmínkách, které nastanou po utišení nějakého konfliktu. Situace náchylná k zločinu pak oslabuje naděje na stabilizaci.
Šéf vatikánské delegace na konferenci OSN podpořil rovněž návrh na zpracování mezinárodní Charty základních práv vězňů

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.