Zkušenost války volá všechny věřící do služeb pokoje

9.5.2005 

?Běh času nesmí nechat vyblednout vzpomínky, ty musejí zůstat jako přísná škola pro nás i pro budoucí generace? ? napsal Jan Pavel II. před 10 lety, kdy si svět připomínal půl století od konfliktu, který hluboce otřásl Evropským sebevědomím. Na 23-ti stránkách papež připomínal válečné události, jako člen generace, na níž se II. Světová válka výrazně podepsala. Je naší povinností ? psal Jan Pavel II. ? zachovat v živé paměti dobu od roku 1939 do roku 1945, která skrývá desítky milionů zabitých, zraněných a ztracených. ?Ohromné množství rodin muselo opustit země, s nimiž byly po staletí spojeny; zničeny byly lidské vztahy i památky plné historické paměti, města a státy byly rozvráceny a změněny v ruiny. Nikdy civilní obyvatelstvo ? a zvláště ženy a děti ? nezaplatily žádný konflikt cenou tolika životů.? ? napsal Jan Pavel II.

Výmluvným symbolem důsledků totality zůstává Auschwitz a další koncentrační tábory. Pošlapání lidské svobody ústí do násilí a nenávisti. Společnost hodnou lidské osoby nelze stavět na ničení, represi a diskriminaci, napsal Svatý otec.

Jaké sociální a politické závěry je třeba vyvodit ze století totalit? Jan Pavel II. zdůrazňoval:
?Kulturu pokoje je třeba stavět odmítáním každé formy rasismu a netolerance už v zárodku... Kontrolou ekonomických a politických tendencí, rozhodným odmítáním násilí a jakéhokoli druhu zneužívání...? Papežské poselství se obracelo k věřícím všech náboženství ? protože bolest, kterou válka vrhla na zem, vede všechny, kdo věří v Boha, k nabídnutí svých duchovních zdrojů do služeb pokoje.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.