V mariánské úctě jsme si bližší než se zdá

18.5.2005 

?Maria, milost a naděje v Kristu? ? tak byl nazván dokument o P. Marii, vypracovaný anglikánsko-katolickou komisí. Jak jsme již informovali byl představen v minulých dnech v americkém Seattlu. Nyní nastupuje fáze dalšího zkoumání ze strany autorit obou církví. Teologové v něm docházejí k závěru, že mariánský kult, zakořeněný jak v katolické tak pravoslavné tradici, by neměl být podnětem k teologickým sporům, a že ji lze považovat i za součást anglikánského dědictví. Přináší dokument smíšené komise anglikánských a katolických teologů něco nového? Odpovídá sekretář Papežské rady pro jednotu křesťanů, Brian Farrell:

?Obvykle se zjednodušeně říká, že katolíci jsou pro Marii a anglikáni ? nebo protestanti obecně ? ne. V tomto dokumentu řada vysoce kompetentních osob studovalo místo Marie v církvi a v učení církve. Zjistili jsme, že v podstatných věcech jsme si opravdu velice blízcí. I v otázkách, které vypadají na obtížnější jsme shledali překvapivou shodu. Můžeme dodat, že i v anglikánském světě dochází ke znovuobjevení důležitosti Marie. V základních textech anglikánského společenství má privilegované místo. Některé pozdější vlivy způsobily jistý distanc od této tradice. Většina anglikánů je nám ale v mariánské zbožnosti blízká.
Nyní čekáme na oficiální vyjádření církví. Myslím ale, že zajímavé budou také reakce v ekumenických kruzích obecně, protože dokument představuje některá metodologická východiska, která se mohou ukázat nová a zajímavá pro ekumenický dialog.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.