Teologický dialog s pravoslavnými církvemi bude obnoven

30.6.2005 

Benedikt XVI. znovu potvrdil, že chce usilovat o plnou jednotu všech křesťanů. Učinil tak během při setkání s delegací ekumenického patriarchátu z Konstantinopoli, která přijela na římské slavnosti sv. Petra a Pavla. Svatý otec připomněl katolicko-pravoslavný ?dialog lásky?, zahájený roku 1964 v Jeruzalémě Pavlem VI. a patriarchou Atenagorou.

?Pociťujeme nutnost spojit síly a nešetřit energií, aby byl s novou silou obnoven oficiální teologický dialog mezi katolickou církví a pravoslavnými církvemi, zahájený roku 1980.? ? řekl papež. Vyjádřil dále vděčnost patriarchovi Bartoloměji, za jeho úsilí o obnovu prací katolicko-pravoslavné smíšené komise. Požádal delegaci, aby tlumočila papežovu plnou podporu těmto snahám.

Metropolita Ioannis z Pergamonu se vrátil k postavě zemřelého papeže. ?Všichni prožívali smutek po smrti Jana Pavla II., který se zapsal do dějin jako velký duchovní vůdce své církve ba celého lidstva ? řekl pergamonský metropolita. ?Jeho hluboký zájem o návrat jednoty církve a úcta i láska k církvi konstantinopolského ekumenického patriarchátu budou vždy připomínány s uznáním? ? řekl šéf pravoslavné delegace.

Metropolita Ioannis složil také hold Benediktovi XVI. Vyjádřil osobní potěšení z jeho volby a uznale promluvil o jeho znalostech pravoslavné tradice. Informoval dále Svatého otce, že všechny pravoslavné církve odpověděly pozitivně na prosbu ekumenického patriarchy. Každá pošle po dvou delegátech do mezinárodní katolicko-pravoslavné komise. To dovolí brzkou obnovu teologického dialogu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.