17 km na vozíčku

13.8.2005 

Vyvrcholení Setkání mládeže 2005 od 16. do 21. srpna se zúčastní také tří set členná delegace z Filipín. Mladí Filipínci se ale cestou do Kolína nad Rýnem neuvidí poprvé. na pouť do Evropy se připravovali například na společných rekolekcích 5. a 6. srpna Semináři sv. Karla v Makati City, jihovýchodně od Manily. Jsou mezi nimi jak ?veteráni? minulých Setkání, tak i nováčci.

30-ti letý Jonathan Reyes byl na třech předcházejících Světových setkáních mládeže. Jak řekl pro agenturu UCAN, jsou pro něj příležitostí k rozpoznávání hlubšího významu víry. Reyes vždycky cestoval na vlastní náklady. Pro poutníka z dalekých Filipín to není málo: předchozí cesty do Evropy a do Ameriky ho přišly zhruba na 1 200 dolarů. Na cestu do Kolína šetří od začátku roku 2004.

Za manilskou arcidiecézi odjíždí do Kolína také jednadvacetiletá Weng Vallederos. Mladá studentka žurnalistiky jede na podobné setkání poprvé, přestože kromě běžných překážek musí bojovat i se svou omezenou pohyblivostí. Už nyní je rozhodnuta 19. srpna absolvovat 17-ti kilometrovou křížovou cestu na vozíčku. Až skončí Kolínské setkání chce navštívit v Itálii dárce, kteří sponzorují její studia v Manile. Jako reprezentantku ji posílá farář z Tondo, kdysi největšího slumu v Manile. V první chvíli jí Německé velvyslanectví odmítlo udělit víza, druhá žádost podaná minulý měsíc ale prošla. ?Utvrdilo to ve mně víru, že vládne Boží vůle,? říká mladá Filipínka.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.