Vzývám pomoc Panny Marie Nanebevzaté zvláště pro mladé účastníky Světových dnů mládeže

15.8.2005 

Anděl Páně Svatého otce ? Slavnost Nanebevzetí Panny Marie ? 15. srpna 2005 ? Castel Gandolfo

Drazí bratři a sestry!

Při dnešní slavnosti Nanebevzetí Panny Marie rozjímáme tajemství přechodu Panny Marie z tohoto světa do Ráje: slavíme, mohli bychom říci, její ?velikonoce?. Jako Kristus vstal z mrtvých se svým oslaveným tělem a vstoupil na nebe, stejně tak Nejsvětější Panna, k němu plně přidružená, byla vzata do nebeské slávy s tělem i duší. Také v tomto Matka následovala svého Syna a předešla nás všechny. Spolu s Ježíšem, novým Adamem, který je ?prvotinou? vzkříšených (srov. 1 Kor 15,20.23), je Panna Maria, nová Eva, ?prvotinou a obrazem církve? (Preface), ?znamením jisté naděje? pro všechen putují Boží lid (srov. Lumen Gentium, 68).

Slavnost Nanebevzetí Panny Marie, tolik drahá lidové tradici, je pro všechny věřící příležitostí k rozjímání o pravém smyslu lidské existence v perspektivě věčnosti. Drazí bratři a sestry, nebe je naše trvalé přebývání. Odtud Panna Maria povzbuzuje svým příkladem k přijetí Boží vůle, abychom se nenechali zlákat klamným voláním všeho toho, co je pomíjivé a nestálé, abychom nepodlehli pokušením egoismu a zla, které uhasínají v našem srdci radost života.

Vzývám pomoc Panny Marie Nanebevzaté zvláště pro mladé účastníky Světových dnů mládeže, kteří cestují z různých německých diecézí, kde pobývali několik dnů, anebo kteří přímo přijíždějí ze svých zemí, aby se ode dneška setkali v Kolíně. Dá-li Bůh, připojím se k nim ve čtvrtek, abychom společně prožili tuto mimořádnou církevní událost. Vrcholem Světového setkání mládeže bude slavnostní vigilie v sobotu večer a mše svatá v neděli 21. srpna. Kéž se na přímluvu Panny Marie všichni, kteří se ho zúčastní, podle příkladu Králů, setkají s Kristem přítomným především v eucharistii, aby pak, až se vrátí do svých měst a zemí, s živou touhou svědčili radostnou zvěst evangelia.

Po modlitbě Anděl Páně Svatý otec pozdravil všechny přítomné v několika jazycích a na závěr dodal:

Chci vyjádřit moji duchovní blízkost drahému kyperskému lidu, těžce postiženého leteckým neštěstím, které zapříčinilo smrt 121 lidí. Svěřuji Pánu oběti neštěstí a ujišťuji mojí zvláštní vzpomínkou v modlitbě za zesnulé, za jejich rodiny a za všechny, kteří trpí touto tragédií.

A na závěr Svatý otec všem udělil své apoštolské požehnání.

Překlad: Jiří Sýkora

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.