Čeho si všímá v den Papežova příjezdu německý tisk

18.8.2005 

Jak se reflektuje cestu Benedikta do rodné země německý tisk a jakým tématům dává přednost? Monitoring německého tisku připravil P. Gemmingen:

Smrt Bratra Rogera Schütze zabírá dnes v mnoha denících první místo mezi zprávami ze života Církve. Süddeutsche Zeitung přináší fotografii, která zachycuje řeholníka v okamžiku kdy přijímá Svaté přijímání z rukou kardinála Ratzingera. Nazývá br. Rogera pontifexem ? stavitelem mostů ? mezi církvemi, který přitáhl do Taizè miliony osob.
Populání deník nevalné úrovně ?Bild-Zeitung? píše na první stránce ?Benedikte, posílá tě sem Bůh? a předpovídá, že účastníků nedělní mše bude milion. Přes celou stránku hlásá ?zdá se, že Bůh je blíž?. Uvnitř dnešního vydání nechybí velká forografie papeže Benedikta s mottem ?My jsme Papež? ? neboli Němci se stali Papežem.
Oproti tomu korespondent deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung ? pro změnu velmi seriózních novin ? analyzuje katechezi honduraského kardinála Rodrígueze Maradiagy. Mladí lidé by měli vidět znamení doby jako Tři králové z východu, kteří následovali hvězdu. Následuje biografický portrét kolínského arcibiskupa, kardinála Meisnera.
Pravicový deník ?Die Welt? se zabývá sexuální morálkou katolíků, a pak nabízí velký článek na téma ?Potřebujeme Boha, když můžeme svět vysvětlit i bez něho??
Levicový deník ?Frankfurter Rundschau? přináší fiktivní rozhovor s fiktivním kardinálem, zesměšňující víru a církev.
Kolínský deník ?Kölner Stadtanzeiger? přináší na první stránce titul: ?Papež: už jsem v Kolíně? a ukazuje papamobil v Kolínských ulicích. Na třetí straně se zabývá nočním životem poutníků ? prý částečně duchovním, částečně sexuálním. Extrémně levicovému deníku ?Tageszeitung TAZ? se nelíbí, že firma, která připravuje jídlo pro účastníky Světového dne mládeže zásobuje také armádu, vězení a zařízení pro přistěhovalce.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.