Deklarace polských a německých biskupů

21.9.2005 

?Jedině když se přihlásíme k celé pravdě a přestaneme s vypočítáváním ran, unikneme jednostrannému pohledu na dějiny a vyznačíme cestu k plodné spolupráci v budoucnosti,? čteme ve společném prohlášení polských a německých biskupů, které připomíná historickou výměnu listů mezi oběma episkopáty před 40-ti lety. Prohlášení podepsali ve Fuldě předsedové obou biskupských konferencí. Druhá část slavnostního aktu proběhne v sobotu 24. září ve Wroclawi.

?Listy našich předchůdců byly důležitým krokem k zahájení nových vztahů mezi našimi národy, píší biskupové obou zemí a dodávají - V mimořádně obtížných politických podmínkách skrze toto znamení připravenosti odpustit položili pevný základ polsko-německému smíření.?

Biskupové důrazně varují před bezcitným zneužíváním nezhojených ran minulosti k osobním nebo politickým cílům. Výslovně se staví těmto postojům, které jsou ? píší dále - nezodpovědné i v případech, kdy se odvolávají na spravedlnost. Ta totiž sama o sobě nestačí - jak napsal v encyklice Dives in misericordia Jan Pavel II. Pokud se neděje v lásce, může vést dokonce k negaci a popření sebe sama, citují němečtí a polští biskupové.
Ve světle událostí, které následovaly, ?rozumíme dnes lépe, že biskupové svou vůlí překonat nenávist a nepřátelství mezi Poláky a Němci přinesli také důležitý příspěvek k překonání rozštěpenosti evropského kontinentu. Dnes, kdy se po Papeži Polákovi stal nástupcem sv. Petra Benedikt XVI., syn německého národa, oba národy zažívají, jak velká a hluboká může být spolupráce a přátelství, když se nechají vést Duchem Kristovým, Duchem smíření a pokoje? ? napsali ve společné deklaraci polští a němečtí biskupové.

Polští biskupové poslali proslulý list svým německým protějškům z končícího II. Vatikánského koncilu, 18. listopadu roku 1965. Jedním z jeho spoluautorů byl tehdejší krakovský arcibiskup, Karol Wojtyla.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.