Biskupové přivítali odzbrojení IRA

27.9.2005 

Katoličtí biskupové Severního Irska s uspokojením přijali zprávy o odzbrojení Irské republikánské armády (IRA). ?Tato skutečnost budí naději na pokojnější a stabilnější společenské vztahy? ? uvedli biskupové. Vyjádřili naději, že vůdci všech skupin budou řešit problémy cestou politických jednání. Katoličtí biskupové vyzvali polovojenské oddíly, aby se jednoznačně postavily za uplatňování pokojových a demokratických postupů.

Biskupové rovněž ocenili nasazení metodistického pastora, Harolda Gooda a otce redemptoristy Alexe Reida, kteří se významně angažovali v mírovém řešení konfliktu ve své vlasti. Pastor Good stojí několik let v čele centra pro smíření v Belfastu, které slouží koordinaci protestantů a katolíků usilujících o smíření. Otec Reid hrál důležitou roli v navázání rozhovorů, které roku 1998 vyústily do tzv. velkopáteční dohody, jež přinesla naději na pokojné řešení konfliktu v Severním Irsku.

Navzdory oficiálnímu odzbrojení se komentátoři domnívají, že na politické smíření mezi protestanty a katolíky v Severním Irsku a na obnovu místních institutcí si bude ještě nutné počkat.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.